Министерството на образованието и науката категорично отхвърля опитите педагозите да

...
Министерството на образованието и науката категорично отхвърля опитите педагозите да
Коментари Харесай

МОН: Не обвинявате учителите за агресията между децата, а им помогнете


Министерството на образованието и науката изрично отхвърля опитите педагозите да бъдат упреквани в разпространение на прояви на експанзия сред деца. Това се споделя в позиция на просветното ведомство, изпратена до медиите

Повод за позицията са изявления, направени във вторник пред Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, където се обсъждаха зачестилите случаи на експанзия сред възпитаници.

„ Твърдението, че „ учителите са най-масовите разпространители на клипове с експанзия сред деца “, без да бъде подкрепено от съответни доказателства, е безконтролно и нездравословно. То изцяло безпричинно хвърля тиня върху едно цяло съсловие, от чиито професионализъм и безрезервност в доста огромна степен зависи бъдещето на нацията “, се споделя в известието.

„ Учителите поставят всекидневни старания да лимитират експанзията измежду учениците, както и да минимизират отрицателните последствия от агресивното държание и незадоволително положителното образование на част от тях. Нерядко самите преподаватели стават обект на вербална и даже физическа експанзия от страна на възпитаници и родители “, пишат от МОН.

„ Образователната система е огледало на обществото. Ето за какво оправянето с експанзията сред деца и възпитаници никога не е задача единствено на учителите. Тя може да бъде решена само с общите старания на педагози, психолози, родители и институции “, приключва известието.

Във вторник в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта депутати и представители на министерства, неправителствени организации, ДАЗД, ГДБОП, институцията на омбудсмана разискаха зачестилите случаи на принуждение от и над деца и проявлението на фрагменти за това в обществените мрежи.

По време на полемиката бе маркирано, че зачестилите в последно време случаи на експанзия сред възпитаници не са импулсивни, а са проведени сбивания, чиято цел е да бъдат снимани и видеата да бъдат качени в обществените мрежи, с цел да се унизят жертвите на насилието.

По време на съвещанието на Комисията за децата, младежта и спорта бешпе разисквана и опцията за въвеждане на санкции за разпространителите на типа с експанзия сред подрастващи.

Взето е решение институциите да стартират работа по нова национална стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР