Министерството на образованието и науката е резервирано към идеята да

...
Министерството на образованието и науката е резервирано към идеята да
Коментари Харесай

Уроци на две скорости: Според МОН учебниците за напреднали деца крият рискове


Министерството на образованието и науката е резервирано към концепцията да има два типа учебници - за напреднали деца и за всички останали.

Аргументът е, че това крие опасности. Предложението пристигна от ръководителя на Сдружението на шефовете в междинното обучение.

Осмокласникът Кристиян Московски не крие, че е по-силен по български език и философия, за разлика от останалите предмети.

„ Ако някой не е толкоз напреднал, по-скоро бих му оказал помощ, с цел да стигне до моето равнище “, разяснява Кристиян.

Председателят на Сдружението на шефовете в междинното обучение предлага главните предмети да са на две равнища - базисно и за напреднали възпитаници.

Всяко да е със съответните учебници, а децата сами ще избират равнището. Може да се образуват обособени паралелки.

„ Лошото е, че тези, за които са доста сложни, те се отхвърлят: „ Това не е за мен “. Изобщо не прочитат ред. И в 9 клас колкото да знаят таблицата, сричат, а учат по същите стратегии, по които учат в елитните учебни заведения “, споделя Асен Александров, ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение.

В едно издателство за учебници считат, че би трябвало да има разнообразни книги за учене. Но преценката да е на учителя. Затова са скептични към концепцията на Александров.

„ Аз не бих дефинирала тъкмо по този метод концепцията за другите учебници, тъй като съгласно мен е доста нездравословно още от ранна възраст да се поставят на децата етикети: „ Ти си за главния учебник, а ти си по-умен и за другия вид “, разяснява Кина Андреева, гл. редактор на Издателска група „ Просвета “.

Според министъра на образованието концепцията е рискова.

„ Защото значи, че от самото началото му казвате: „ Вие ще се движите по една писта, вие по друга “. Аз избирам да има един базов учебник, който прецизно следва програмата, и да има образователни пособия, които допълват “, разяснява министър Николай Денков.

Междувременно просветителното министерство пита учителите какво мислят за просветителните стратегии до 10 клас.

Вече се работи върху образователните текстове, от които да се махнат непотребните университетски термини.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР