Министерството на младежта и спорта ще финансира приоритетно федерации, които

...
Министерството на младежта и спорта ще финансира приоритетно федерации, които
Коментари Харесай

Ще финансират приоритетно спортните федерации с успехи

Министерството на младежта и спорта ще финансира предпочитано федерации, които са печелили оценки на последните олимпийски игри и международни шампионати.Това съобщи в ефира на bTV министър Красен Кралев.

„ Имаме вътрешно преструктуриране на бюджета. Приоритет ще имат тези федерации, които са в добра кондиция сега, работят най-усилено и имат най-сериозни резултати. В първа и втора група сме обособили 14 спорта. Критериите при първите са да имат медали от последните олимпийски игри и орден от последното международно състезание, а за втора група условието е 4-8-мо място ”, изясни министърът.

Кралев въпреки всичко увери, че на всички федерации ще се оказва помощ, само че няма да се регистрира активността им в предишното, а единствено в последните години.

„ Не може да лежиш на остаряла популярност, че преди 20 години си печелил медали, а сега да нямаш резултати. Има и федерации, които са в неприятно положение, макар че са печелили доста златни медали от международни и европейски шампионати през годините, само че сега са в рецесия. Ще оказваме помощ на всички да я преодолеят, тъй като имаме доста съществени фрагменти ”, сподели още той.

Към отличниците – художествена гимнастика, бокс, битка, повдигане на щанги, волейбол, лека атлетика, тази година ще се причисли и олимпийското таекуондо. До в този момент този спорт беше в 4-а група за финансиране, където се намираха социално-значимите дисциплини. След бронза на Владимир Далаклиев от международното състезание в Южна Корея преди няколко месеца обаче, таекуондото към този момент ще е една от федерациите с предпочитано финансиране.

„ Това е спортът, който тази година донесе орден на България от международно състезание. И незабавно влезе в първа група за предпочитано финансиране ”, съобщи Кралев.

Министърът разкри, че след приемането на бюджета, финансите в министерството ще се усилят с 5-7%.

„ Всяка година бюджетът се усилва в порядъка 5-7%. Имаме повече пари и тази година. И това не е окончателният ни бюджет, защото в последно време той се усилва с разпореждане от Министерския съвет, като средствата отиват за спортна инфраструктура и семейства. 2 303 000 лева, които са от нарастването, отиват по отношение на повдигането на минималната работна заплата. 512 000 лева пък ще бъдат изхарчени за нарастване на пожизнените награди за олимпийските медалисти. Бюджетът е добър, макар че обществените средства за спорт са незадоволителни ", безапелационен е той.

Новият закон за спорта се чака да бъде гласуван през декември и да влезе в действие през февруари.

„ Новият закон за спорта ще дефинира много понятия, ще постави ред в доста сфери, в които до в този момент не сме успявали. Даваме опция всеки един състезателен клуб да бъде освен съдружие с нестопанска цел, а всевъзможен тип финансово сдружение. Можеш да избираш дали да получаваш държавна помощ или да си финансово сдружение. За първи път дефинираме понятията „ спортни услуги ” и „ треньорски услуги ”.Това включва и фитнесите - всяко спортно сдружение е задължено да наема фрагменти със съответния състезателен лиценз. До в този момент не бяха регламентирани тези връзки и знаете какъв брой проблеми сме имали във фитнесите, какъв брой подозрения има за качеството на треньорските услуги. Не може да рискуваме здравето на хората ”, добави Кралев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР