През второто тримесечие на 2024 г. селскостопанските цени в ЕС

...
През второто тримесечие на 2024 г. селскостопанските цени в ЕС
Коментари Харесай

Евростат отчете спад на цените на зърнените храни и яйцата, зехтинът и варивата поскъпват

През второто тримесечие на 2024 година селскостопанските цени в Европейски Съюз са намалели както за продукцията, по този начин и за вложените запаси, които не са свързани с вложения. Средната цена на селскостопанската продукция е спаднала с 3% в съпоставяне със същото тримесечие на 2023 година, демонстрират данните на Евростат, оповестени през днешния ден.

През този интервал междинната цена на стоките и услугите, употребявани сега в селското стопанство (вложения, които не са свързани с вложения, като сила, торове или фуражи), е намаляла със 7%. Тези спадове обаче бяха малко по-малко внезапни, в сравнение с в предходните две тримесечия. След интервал на внезапно нарастване на цените на селскостопанските артикули през 2021 година и първите 3 тримесечия на 2022 година скоростта на напредък се забави и цените в последна сметка започнаха да понижават.

Скорошните понижения на селскостопанската продукция и вложените разноски са в посока на по-спокойни равнища, сравними с отпреди 2021 г. Данните демонстрират контрастиращи ценови трендове за селскостопанската продукция през второто тримесечие на 2024 година в съпоставяне със същото тримесечие на 2023 година Големи спадове бяха регистрирани в цените на яйцата (-15%), зърнените храни (-14%) и фуражни растения (-13%). От друга страна, дефицитът от страна на предлагането докара до продължаващо повишение на цените на зехтина (+41%) и картофите (+10%).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР