Министерството на младежта и спорта осигурява 2 000 000 лева

...
Министерството на младежта и спорта осигурява 2 000 000 лева
Коментари Харесай

ММС осигурява два милиона лева повече за спорта за учащи

Министерството на младежта и спорта обезпечава 2 000 000 лв. повече за спорта за учащи през 2024 година или общо финансиране в размер на над 3 000 000 лв. . Със заложените ограничения се цели децата от детските градини, учениците от всички просветителни степени, студентите и децата в риск да бъдат насърчени към физическа интензивност и упражняване на спорт като средство за здравословен метод на живот и към обезпечаване на благоприятни условия за избор и достъп до спортни занимания и изява .

Сред главните действия, които се финансират от ММС по тази линия, са организирането и провеждането на Ученическите игри през образователната 2023/2024 година За тях са планувани 1 084 730 лв. . В съпоставяне с миналата година средствата за осъществяване на игрите са с 50% повече , като е увеличено финансирането за възнаграждения на съдии, медицински и длъжностни лица, за пансионат на участниците във финалните надпревари, за организационни разноски. Нов миг е включването на учениците от ХІ-ХІІ клас в самостоятелните спортове от Ученическите игри . В надпреварите от игрите по 8 типа спорт, които са най-масовата спортна демонстрация за възпитаници, се обгръщат почти 80 000 участници годишно от три възрастови групи – V-VІІ, VІІІ-Х и ХІ-ХІІ клас.

През актуалната година екипът на министър Димитър Илиев образува също нова политика за развиването и популяризирането на спорта за учащи . В тази връзка бе създадена и одобрена новата Програма „ Спортен час “, за която се планува бюджет от 1 000 000 лева Дейностите й ще се осъществят през образователната 2024/2025 година като ще бъдат основани условия за образуване и осъществяване на спортни занимания с физически извършения и спорт в просветителните институции – детски градини, учебни заведения, висши учебни заведения.

Бенефициенти по програмата са спортни клубове по тип спорт и многоспортови клубове за развиване на повече от един спорт , практикувани по сплотяващ принцип – за учащи и за студенти, членове на лицензирани спортни федерации. Партньори по програмата са просветителни институции – държавни, общински и частни детски градини, учебни заведения и висши учебни заведения в страната, като спортните занимания ще се организират на територията на просветителните институции.
Със „ Спортен час “ се основават условия за селектиране на надарени деца за включване в систематични занимания по тип спорт във спортните клубове, които си партнират с учебните заведения по програмата.

Ежегодно ММС създава, утвърждава и финансира „ Програма за развиване на спорта за учащи “, посредством която се подкрепя реализирането на планове на лицензирани многоспортови федерации за образуване и осъществяване на спортни надпревари и прояви на национално равнище и присъединяване в национални и интернационалните надпревари на учащи. Осигурените средства от ММС за програмата през 2024 година са 600 000 лв. , което е с над 70% повече от до момента предоставяното финансиране.

Спортните организации, реализатори на планове по програмата, са възнамерявали обсег на повече от 10 000 участници в 47 спортни надпревари и прояви от държавните спортни календари и на над 130 участници в 9 интернационалните спортни прояви, включени в интернационалните спортни календари на федерациите.

Предвидено е присъединяване по програмата в 4 интернационалните спортни прояви за възпитаници , проведени от Международната федерация спорт в учебно заведение (ISF) – три международни училищен шампионати за юноши и девойки по спортовете баскетбол, волейбол и футбол, и присъединяване в Световните летни училищен игри за възпитаници до 18 години в спортовете лека атлетика и тенис на маса при юношите и девойките.

Участие в деянията ще вземат тимовете по баскетбол на 35 СЕУ „ Добри Войников “ – София (девойки), и на ППМГ „ Нанчо Попович “ – Шумен (юноши), по волейбол тимовете на 22 СЕУ „ Г. С. Раковски “ – София (девойки) и 97 СУ „ Братя Миладинови “ – София (юноши), и по футбол тимът на ГПЧЕ „ Симеон Радев “ – Перник. На Световните летни училищен игри ще вземат участие тимове от МГ „ Д-р Петър Берон “ – Варна, Първа езикова гимназия – Варна и СУ „ Николай Катранов “ – Свищов. Средствата в размер на 123 000 лв. , обезпечени от ММС за присъединяване в тези прояви, са избрани за възнаграждение на престоя на участниците от изброените учебни заведения и за такса присъединяване в надпреварите. Предвидени са спомагателни средства и за закупуване на представителни екипи на участниците.

Позицията на екипа на министър Димитър Илиев е да продължи да оказва мощна поддръжка на децата за присъединяване в международни ученическите надпревари , още една опция за основаване на положителни образци за учениците и на първенци за България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР