Министерството на младежта и спорта бе домакин на експертна среща

...
Министерството на младежта и спорта бе домакин на експертна среща
Коментари Харесай

ММС бе домакин на експертна среща в областта на младежта по линия на Централноевропейската инициатива

Министерството на младежта и спорта бе хазаин на експертна среща на тематика „ Младежта като дирек за създаване на устойчиви и мирни общества “, която е част от календара на българското председателство на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ) през 2022 г. 
    Събитието бе намерено от заместник-министъра на младежта и спорта Петър Бучков, заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова и заместител генералния секретар на ЦЕИ Жужана Кирали. 
    „ Младежта е главен приоритет на председателството. Това е освен мощно самопризнание за ролята на младежите като мотори на смяната за стабилно бъдеще, само че също по този начин демонстрира нашата решителност да сложим младежите в центъра на нашите политики. Темата на днешната среща е много настояща в светлината на международните събития през последните години. Младите хора са очевидци на пандемии, военни спорове, стопански и здравни рецесии и са изложени на разнообразни провокации във всички аспекти на живота си – обществена отдалеченост и изолираност, безработица, дезинформация, подправени вести и други “, сподели Петър Бучков. 
    Той добави, че младежите имат значим позитивен принос за насърчаването на интернационалния мир, демокрацията и общественото доближаване. „ За да подсигуряваме тяхното свястно присъединяване, ние би трябвало да си сътрудничим и да подкрепяме младежите в процесите на поддържане на мира и попречване на насилието за по-приобщаващи и мирни общества “, сподели още Бучков. 
    Заместник-министърът на младежта и спорта изрази убеденост, че експертната среща ще способства за подсилване на многостранното съдействие във връзка с улеснението на междукултурния юношески разговор, а овластяването на младите ще подкрепи в допълнение за насърчаването на мира, демокрацията и общественото доближаване. 
    Всяка делегация бе в състав от един почитан специалист от министерствата, отговарящи за младежта и един представител на националния юношески съвет на страните членки. При този формат на събитието от страна на България дружно с Министерството на младежта и спорта роля на хазаин имаше и Националният юношески конгрес. 
    Програмата се състоя от три обособени панела, в които бе обхваната тема, обвързвана с дейното включване на младежите в построяването на мирни и устойчиви общества. Целта на срещата бе да бъде предоставена опция на страните членки към ЦЕИ да обменят гледни точки и положителни практики. По време на събитието бе дискутирано и общественото приобщаване предвид на превръщането на младежите в дейни участници в оправянето с трудностите пред разнообразни групи в неравностойно състояние, които не им разрешават да вземат участие пълноценно в политическия, икономическия и обществения живот. 
    България пое ротационното председателство на ЦЕИ за тази година на 3 декември 2021 година в гр. Будва, Черна гора. Работните цели на Българското председателство са свързани с тематиките „ Възстановяване от пандемията “, „ Засилена съгласуваност “, „ Младеж “ и „ Местно измерение “. Акцент е подложен върху младежите, като съществени участници в районното съдействие и движеща мощ на нашите общества.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР