Министерството на културата задължи собственика на фабрика Евлоги Георгиев в

...
Министерството на културата задължи собственика на фабрика Евлоги Георгиев в
Коментари Харесай

МК със строги мекри срещу собственика на порутената фабрика ...

Министерството на културата задължи притежателя на фабрика " Евлоги Георгиев " в Карлово да извърши спешен ремонт на постройката и предизвести " ПИРИНПЛАСТ " АД, че като притежател на парцела е допустимо да му бъдат наложени и насилствени ограничения за неприятното положение на постройката, който е недвижима културна полезност. Санкцията на ведомството, ръководено от проф. Величко Минеков е след инспекция, която Регионалния инспекторат за запазване на културното завещание в Южен Централен регион извърши по предписание на министъра.

Проверката е по отношение на писмо да кмета на община Карлово до Министерството на културата. Тя бе осъществена на съображение Закона за културното завещание и обгръща груповата недвижима културна полезност „ Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев” - Карлово. Проверката бе осъществена от арх. Слави Славов – началник на Регионалния инспекторат за запазване на културното завещание в Южен централен район за обмисляне при Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното наследство” (ГДИОКН) в Министерството на културата, взаимно с Наталия Александрова – основен юрист в ГДИОКН.

В резултат на инспекцията следва издаване на насилствена административна мярка във връзка с настоящия притежател „ ПИРИНПЛАСТ” АД.

Прилагането на насилствената административна мярка не изключва опцията за сформиране на акт за определяне на административно нарушаване на настоящия притежател „ ПИРИНПЛАСТ” АД за редовно неподдържане на груповата недвижимата културна полезност.

Същата процедурата по чл.72-73 от Закона за културното завещание ще бъде приложена и във връзка с „ Вила на Евлоги Георгиев”, съставка от груповата недвижима културна полезност „ Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев” в гр. Карлово, благосъстоятелност на община Карлово, която също е в спешно положение, оповестиха от Министерството на културата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР