Министерството на културата предупреди собствениците на хотели и ресторанти в

...
Министерството на културата предупреди собствениците на хотели и ресторанти в
Коментари Харесай

Тръгват проверки за спазване на авторските права по зимните курорти

Министерството на културата предизвести притежателите на хотели и заведения за хранене в зимните курорти, че стартира инспекции дали заплащат за авторски права, с цел да могат законно да пускат на клиентите си телевизия, музика, видео или филми. Обикновено това обвързване се урежда с контракти с организациите за групово ръководство на авторски права.

По закон комерсиалните обекти нямат право да пускат на клиентите си музика, видео или филми, в случай че не са платили за авторските права.

" Извън нормалната контролна активност на територията на цялата страна инспекторите на дирекция " Авторско право и сродните му права " ще извършат фокусирани инспекции в зимните курорти, като акцията ще започва с инспекции по време на идния студентски празник (8-ми декември) ", оповестиха от Министерството на културата.

Целта е да се спре непозволеното потребление на закриляни от закона обекти на авторското право и сродните му права.

" Напомняме, че в частност на надзор подлежат хотели, заведения за хранене и развлечения, търговски и други обекти, в които се препредават телевизионни стратегии или се прави озвучаване с музикални аудио- или видеозаписи ", написа в известието.

Министерството на културата приканва хотелиерите и ресторантьорите да уредят съответното потребление с правоносителите.

При констатиране на нарушавания ще бъдат формирани административно-наказателни производства.

Наскоро министерството стартира инспекция на организациите за групово ръководство на права. Проверяват се методите на събиране, систематизиране и погашение на създателите, съществуването на законен програмен продукт за обработка на базите данни, както и осъществяването на други законови условия. Очаква се инспекциите да приключат до края на декември, а резултатите да бъдат оповестени на уеб страницата на министерството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР