Министерството на културата осигури за Националния институт за недвижимото културно

...
Министерството на културата осигури за Националния институт за недвижимото културно
Коментари Харесай

Националният институт за недвижимото културно наследство получи модерна дигитална техника

Министерството на културата обезпечи за Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН) съвременна цифрова техника за документиране на недвижимото културно завещание. Това оповестиха от пресцентъра на МК.

От ведомството показват, че ще спомогне за по-бързата актуализация на регистъра на недвижимите културни полезности, както и за идентифицирането на нови обекти, които заслужават да бъдат част от културното завещание на страната ни.

Министърът на културата Кръстю Кръстев съобщи, че малко по малко нещата стартират да се случват. По думите му към този момент е обезпечен един от най-важните принадлежности за работата на НИНКН.

Предвидено е в идните месеци да бъдат цифровизирани първите археологически и архитектурни обекти от национално и международно значение. Заедно с това модерната инсталация ще бъде употребена в идващия стадий от Териториалната стратегия, както и за документирането на археологически резервати и на български недвижими полезности в чужбина.

4-те лазерни скенера, 4-те дрона с съоръжение за високоточно панорамно снимане и картографиране и профилираният програмен продукт ще придвижват физическите обекти в свръхпрецизни 3D модели в пространството от данни и ще открият нови вероятности за опазването на недвижимото ни културно завещание.

Използването на 3D провокира същинска гражданска война в изследването и реставрирането на недвижими културни полезности в света . Виртуалните модели обезпечават голям размер данни за обектите в елементи, които са невидими за окото и за употребяваната до момента техника. Виртуалната и разширената действителност могат да вдъхнат и нов живот на от дълго време изчезнали артефакти, с цел да се употребяват за обучение или културни прекарвания.

Дигиталната техника дава още едно огромно преимущество на специалистите - в този момент процесът ще трае броени часове, а снимането ще е с несравнимо по-голям обсег и размер. Това ще разреши на екипите на НИНКН да създадат закъснялата с 12 години актуализация на регистъра на недвижимите културни полезности.

Средствата за новата цифрова техника, програмен продукт, преносими компютри и 3 автомобила за екипите, работещи на терен, са обезпечени от програмата за финансови разноски на Министерството на културата. Общата им стойност е към 1,5 млн. лева
 Културното завещание изоставено от страната, институтът също
Културното завещание изоставено от страната, институтът също

Около 400 скъпи мостри изчезват необратимо всяка година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР