Министерството на културата е изпратило предизвестие за прекратяването на договор

...
Министерството на културата е изпратило предизвестие за прекратяването на договор
Коментари Харесай

Министерството на културата нямало договор за наем с Труд, а дългът е от 150 000 лв. |

Министерството на културата е изпратило предупреждение за прекратяването на контракт за наем на офиси в своя постройка, които са отдадени на вестник  „ Труд “. Причината - неплатен наем и консумативи в размер на 149 450,59 лева

В позиция на министерството се показва, че отговорностите са на компания „ Южен кръст 2001 “ ЕООД, с която е подписан контракта за наем, датират от 2015 година до днешна дата. Оттам прецизират, че „ не е имало и няма контракт с „ Труд Медиа “ ЕООД “.

От културното министерство показват още, че са налични редица докладни мемоари и предложения за непринудено осъществяване. „ През 2016 година министър Вежди Рашидов изпраща такава. През 2017 година служебният министър Рашко Младенов изпраща такава. През 2018 година министър Боил Банов не подписва покана за непринудено осъществяване, макар изпратената докладна от финансов отдел. През цялото време на контракта наемателят употребява паркинг и защита, които се заплащат от Министерство на културата “, написа още в позицията на министерството.

Сградата на ул. „ Лъчезар Станчев “ 17 е проектирана и строена за потребностите на НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство) и от министерството желаят да бъде употребена по предопределение. Тяхната концепция е там да се поместят скъпа инсталация и архив-памет на националната просвета.

Въпреки гореизложените обстоятелства, от Министерството на културата показват, че министър Велислав Минеков ще даде прочут толеранс на редакцията на в. „ Труд “ да се изнесе и да откри нови офиси.

Решението на Минеков предизвика остра реакция основния редактор на " Труд " Петьо Блъсков и на ГЕРБ. Блъсков упрекна служебния министър на културата Велислав Минеков във „ водене на война “, която е стигнала до „ невиждани дейности “. „ Ползвайки официално клаузи от наемния ни контракт, Минеков изпрати писмо, в което цитира заповед за евакуиране на пространствата в постройка на Министерство на културата, които употребяваме на съображение на контракти за наем, подписани след законно извършени и извоювани състезания за наемане от ведомството “, написа той в своя обява в уеб страницата на медията.

По време на първата си конференция като министър при започване на юни Минеков осведоми, че макар дефицита на здания на министерството е дало огромни пространства чартърен на Блъсков. Тогава той цитира контракт, съгласно който пространства в столичния квартал „ Изток “ с обща повърхност от 450 м2 са били дадени на компанията на Блъсков „ Южен кръст “ за период от 10 години против наем от 5.76 лева на м2, при междинна цена от 11 лева м2 в региона.

От парламентарната естрада депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков упрекна Минеков, че с дейностите си „ заплашва плурализма и свободата на словото “. Биков посочи, че дейностите на Минеков не са казус, като даде за образец „ спора му “ с генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.

„ Всеки има право да харесва или да не харесва дадени публицисти, само че нито един политик няма право да употребява обществения запас, с цел да нападна избрани медии “, сподели още Биков и също като Блъсков прикани президента Румен Радев да вземе отношение по тематиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР