Министерството на иновациите и растежа трябва да оптимизира процеса по

...
Министерството на иновациите и растежа трябва да оптимизира процеса по
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Министерството на иновациите и растежа трябва да оптимизира процеса по договориране на процедурата за дигитализация

Министерството на нововъведенията и растежа би трябвало да усъвършенства процеса по договориране на процедурата за цифровизация. Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София и стопански специалист Станислав Младенов. Той разясни, че по тази процедура има класирани над 1500 участници, които ще получат финансиране, а в аварийния лист стоят още близо 5500.

" Интересът към по този начин наречената ваучерна скица за цифровизация беше голям. Близо 8000 плана бяха подадени, изясни той. - Процедурата целеше внедряване на осведомителни и информационни решения в българските предприятия. Истината е, че специалистите в Министерството на нововъведенията и растежа свършиха отлична работа, а сътрудниците им в Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспорсобност " съумяха доста бързо да оценят всички претенденти. Нямаше никакво разминаване в точкуването и всичко се случи транспарантно, бързо и почтено ".

Станислав Младенов обаче изясни, че сега има огромно закъснение на целия развой, което идва от обстоятелството, че приемането на документи би трябвало да стане по електронен път. " Одобрените претенденти са получили оценката си за към 3 месеца, а към този момент над два месеца на могат да сключат контракти по процедурата за софтуерна рационализация, тъй като ги бави, да вземем за пример Главна ревизия по труда, Министерство на правораздаването, общините..., разяснява той. - Това са чисто административни пречки. И е редно специалистите в Министерство на нововъведенията и растежа да подхващат ограничения в посока оптимизация на процеса по договориране. Може би положително решение ще е да се вкара хибриден метод на даване на документи. Бенефициентите да могат да подават документите си и на хартия, а не да чакат служебна инспекция от Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособрост ". При старите процедури по ОПИК бенефициентите сами си подаваха документите и договорите тогава се сключваха в границите на месец ".

Икономическият специалист на Българска социалистическа партия - София добави, че сега има нова обстановка, защото би трябвало да бъдат подписани към 1500 контракта с определените бенефициенти и се постанова да бъде открито положително решение, с цел да не се проточи тази активност месеци наред. " Добре е да бъде дадена опция на бенефициентите да си избират дали сами да си подадат документите на хартия и Министерство на нововъведенията и растежа да им направи електронна инспекция или да го подадат по електронен път и да чакат по-дълго време. " Подписването на към 950 контракта по " Технологична рационализация " до момента отнемаше над два месеца. Какво да чакаме за 1500, попита риторично Станислав Младенов. - Затова оптимизацията е наложителна ".

Членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София разяснява и отворената към този момент за кандидатстване процедура за внедряване на възобновими енергийни източници и системи за предпазване на сила в предприятията. " Очакванията бяха тя да протече при извънредно огромен интерес. Към днешна дата обаче такова нещо не се вижда, разяснява той. - Причината е, че в самата процедура е заложено наложително инсталиране на по този начин наречените акумулатори или системи за предпазване на сила, които би трябвало да резервират 100% от цялата конфигурирана мощ. Това извънредно доста оскъпява самите планове и понижава рентабилността им с 45-50%. В един миг се оказва, че защото интензитетът на безвъзмездната финансова помощ е 50%, в действителност помощта е за акумулатори, а не за възобновими енергийни източници. Чисто математическите модели демонстрират, че ценовите оферти единствено за създаване на фотоволтаици ще доведат до безусловно същите разноски за предприятията, колкото вложенията в тези планове, без значение че им връщат 50%. Тоест помощта отива единствено за акумулатори. Това съществено понижава интереса от страна на предприятията, които сега би трябвало да се оправят с рецесията и да оцеляват ".

Според Станислав Младенов тази процедура няма да се провали, само че няма да премине при огромен интерес. " Очакванията бяха да има до 5000 претенденти, само че действително повече от 2000 надали ще се съберат. При това бюджетите на плановете никога няма да бъдат изпълнени на най-много ", приключи той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР