Министерството на икономиката ще предложи в следващите дни инициативата Достъпно

...
Министерството на икономиката ще предложи в следващите дни инициативата Достъпно
Коментари Харесай

Нов етикет на храните в магазина съобщава за най-ниска цена

Министерството на стопанската система ще предложи в идващите дни самодейността " Достъпно за всеки ". Това заяви на събитие на Сдружението за съвременна търговия министърът на стопанската система Богдан Богданов, съобщи Дневник.

Обясни, че за разлика от предходни опити да се вмени на комерсиалните вериги да продават продуктите под избрана цена или да имат таван на надценките този път самодейността е доброволна, тъй като той е последовател на пазарната стопанска система и свободната конкуренция.

Идеята, която следва да бъде развита и публично показана през идващите дни, е всяка седмица веригите, които решат да се включат, да оферират храни на допустимо най-ниската за тях цена от няколко съществени групи, които включват пресни плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни артикули и други, които Богданов разказа като съществени за дребната потребителска кошница.

Идеята е тези артикули да бъдат брандирани с лого, което се създава сега и да има осведомителни табла в магазините за тях. Както и данни за тези цени да се подава седмично до Национален статистически институт.

Според Богданов няма причина в самодейността непринудено да не се включат и магазини, които продават нехранителни артикули.

Няма да постановяваме сега административни или всевъзможни други ограничавания, тъй като аз съм последовател на пазарната стопанска система.

Той изясни смисъла от тази самодейност с опита на други страни в Европа, които обаче постановиха таван на цените. Такива опити имаше и в България, само че в последна сметка до тях не се стигна.

Идеята на самодейността е да предложи налични съществени артикули и да трае осем месеца.

Министърът посочи, че концепцията не е всичко това да е за сметка на производителите или дистрибуторите на по-ниско равнище по веригата на доставките. За задачата министерството ще предложи да се работи съгласно разпоредбите, записани в така наречен зелен документ на Европейската комисия за положителните практики в бранша.

Планът на министерството е след полемики, които предстоят с сектора в идващите дни, самодейността да влезе в деяние от началото на ноември.

Богданов увери, че под негово управление Комисията за отбрана на потребителите няма да влиза в магазините и да пита кое какъв брой и за какво коства.

Такива инспекции и практики имаше през последната година, когато инфлацията се усили стремително и управляващите се опитваха по административен метод да контролират цените. " Много постоянно избрани институции са употребявани не по предопределение ", уточни и Богданов.

Обяви, че в министерството му са се заели и считат през идващия месец да се оправят е да се направи разбор на обективността на жалбите, подадени до Комисията за отбрана на потребителите, които са се устрили за осем месеца. " Правим разбор какъв брой са справедливи, само че в настоящото управление нямаме желание да се употребяват институциите за нещо друго от главното им предопределение ", акцентира той.

Изп. шеф на " Лидл България " Милена Драгийска разяснява концепцията като доста значим и добър знак за разговор. " С наслаждение ще се включим в срещите, с цел да обсъдим тази мярка и аз персонално се веселя, че отива напълно в посока да се резервира конкуренцията като най-хубавия регулатор на пазара ", добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР