Министерството на икономиката обмисля да закрие Държавната консолидационна компания, която

...
Министерството на икономиката обмисля да закрие Държавната консолидационна компания, която
Коментари Харесай

Обсъжда се закриване или преструктуриране на Държавната консолидационна компания

Министерството на стопанската система обмисля да закрие Държавната консолидационна компания, която сплотява държавните предприятия в структурата на министерството. Предвижда се сдруженията да бъдат обединени в четири съществени посоки, без да бъдат приватизирани, заяви министър Богдан Богданов.

Миналото лято той смени изпълнителния шеф и борда на шефовете на Държавната консолидационна компания, която ръководи предприятията в системата на министерството. Новото управление беше назначено краткотрайно за шест месеца и работи с понижени на половина заплати.
След разбор на активността на предприятията, които ДKK сплотява с капитал от 1,2 милиарда лева, с липса на финансови доклади за две години - 2021 и 2022 година и с открити нарушавания за 700 млн. лева, министър Богдан Богданов съобщи, че няма смисъл от действието на такава голяма конструкция:

" За приватизация не се приказва сега, само че би трябвало да спрем опцията за корупционни практики при възлагане, харчене на пари без публични поръчки, без финансови обосновки и разбори, залагайки държавни предприятия, взимайки заеми за застраховане на тези разноски. Това би трябвало да го прекратим ".

Планът за държавните предприятия те да бъдат преструктуриране в четири посоки - чисти технологии и кръгова стопанска система, отбранителна аерокосмическа промишленост, хранителни и биотехнологии, минерали, метали и първични материали:

" Да зададем основата, при която тези предприятия оттук насетне да могат да се развиват на пазарен принцип ".

Програмата ще бъде препоръчана на Министерския съвет, на политическите водачи и ще бъде разисквана в Комисията по стопанска система в Народното събрание, заяви още Богдан Богданов, представен от БНР.

Идеята за закриване на ДКК се роди по времето на Кирил Петков като министър на стопанската система и беше спряна от Корнелия Нинова, когато пое управлението на министерството.

Министърът на стопанската система Богдан Богданов, чието име се спряга да е измежду министрите, които ще бъдат освободени при ротацията на министър председателите, разяснява, че не взе участие в политически решения и в политическите диалози, а извършва целите на своя мандат.

" Все още не сме на стадий, в който обсъждаме тези стъпки. Ние сме поели ангажимент да свършим заложените задания и работа. Ще продължим да си ги вършим дотолкоз, доколкото тези цели, които ние сме заложили като значими, имаме опция да ги изпълняваме. Ако имаме опция и поддръжка, значи сме на прав път и си вършим работата. Ако по някаква причина нямаме такава поддръжка, дискутираме в тази ситуация с премиера и вицепремиера какъв е методът оттук насетне ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР