Министерството на икономиката индустрията започва обиколки в страната и срещи

...
Министерството на икономиката индустрията започва обиколки в страната и срещи
Коментари Харесай

Няма криза с производството на изкуствени торове, обяви министър Нинова

Министерството на стопанската система промишлеността стартира обиколки в страната и срещи с бизнеса, с цел да обсъдим на място проблемите, които са зародили след началото на войната в Украйна. Това заяви през днешния ден Корнелия Нинова във Варна, откъдето стартира обиколката. " Целта е да идентифицираме проблемите и да търсим дружно решения, сподели Нинова. Държавата застава зад българската стопанска система и българските предприятия по всевъзможен начин, с които е допустимо, с цел да стабилизираме промишлеността, да работят заводите да не освобождават служащи ".

Нинова заяви, че се е срещнала с управлението на сдружението " Агрополихим " поради зародило напрежение измежду земеделските стопани по отношение на прекратени или затруднени доставки на торове. " Бих желала на 200% да ги уверя да бъдат спокойни, сподели министърът на промишлеността. От управлението на компанията разбрахме че те имат първични материали, работят на цялостни обороти и могат да задоволят българския пазар, даже имат излишък за експорт. "

Трети мотив за визитата на Корнелия Нинова във Варна бил фактът, че било неприемливо Варна като един от най-големите градове в страната да остане съвсем единствен без индустриална зона. " Имаме зона в Божурище край София, в Пловдив, в Стара Загора, в Русе и в Бургас, сподели тя. Тук съм с грижа да стартираме на практика работа по създаване на индустриална зона, защото през годините във Варна не е свършено нищо ", сподели още Нинова.

По този мотив през днешния ден с изключение на в " Агрополихим " тя се е срещнала и с управлението на сдружението " Девня цимент ", а тази среща е била предшествана от друга преди десетина дни - с мениджмънта на компанията " Солвей Соди ". С тях Нинова е водила диалози за вписване на индустриална зона на територията на която са ситуирани индустриалните им комплекси.

" Ако погледнете, де факто тя е построена поради техните старания и вложенията, които са създали само че им липсва държавната поддръжка за създаване на инфраструктура за довеждащи пътища, ВиК, слънчеви панели, с цел да могат да задоволяват потребностите си от електричество и това да поевтини тяхната тяхната стока ", сподели Нинова.

Според нея регистрирането на зоната е належащо по закон и оттук насетне ще бъдат излъчени работни екипи от двете страни - от Министерство на стопанската система и промишлеността и от Националната компания " Индустриални зони ". По мотив неведнъж обсъжданата през годините тематика за основаване на индустриална зона в прилежащата на Варна община Аксаково Нинова сподели, че няма спънки край града да има две сходни зони, само че доколкото била осведомена по плана на Аксаково, досега нищо не било направено.

В отговор на журналистически въпроси Корнелия Нинова заяви, че сега Комисията за отбрана на потребителите прави инспекции във всички търговски обекти в страната по отношение на рецесията към прекалено високата цена на олиото. " Криза за олио няма да има, тъй като суровината е задоволително, сподели тя, само че би трябвало да се постави завършек на практиката индустриалната цена на бутилка олио да е 2 лева, а продажната - 6 лева "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР