Министерството на финансите публикува промените в данъчните закони, които ще

...
Министерството на финансите публикува промените в данъчните закони, които ще
Коментари Харесай

Как ще се прилага новият данък „свръхпечалба“ в България

Министерството на финансите разгласява измененията в данъчните закони, които ще съпроводят Закона за държавния бюджет за 2023 година Ведомството, ръководено от Росица Велкова, прави измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, както и в други закони през неговите преходни и заключителни разпореждания. Една от най-важните данъчни промени може би е въвеждането на нов, еднократен налог „ свръхпечалба “, който ще обхване всички компании и еднолични търговци. Той се прокарва с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

В законопроекта налог „ свръхпечалба “ е наименуван „ солидарна вноска за свръхпечалбите, генерирани в интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година По-долу публикуваме претекстовете на Министерството на финансите, с които предлага въвеждането на налог „ свръхпечалба “.
Защо е необходим налог „ свръхпечалба “
Предлаганата мярка е направена за гарантиране на публичния интерес посредством опазване на макроикономическата и фискална непоклатимост на страната и за преодоляване на инфлацията, подбудена от външни и вътрешни политически и стопански фактори.

При опазване действието на признатите през 2022 година политики и отразяване на фискалните резултати от влезнали в действие нормативни и други актове, предопределящи приходите и разноските, целогодишният резултат за 2023 година допуска доста утежняване на 9 бюджетното салдо. В тази връзка е належащо да се подхващат верните и съответни ограничения за придържане към цифровите фискални правила и ограничавания по Закона за обществените финанси.

Ако не бъдат подхванати незабавни ограничения, биха се задействали следните опасности:
Включване на страната в процедура по несъразмерен бюджетен недостиг. Отлагане за неопределен срок присъединението на страната към еврозоната;Влошаване на кредитния рейтинг на страната;Повишаване цената на дълговото финансиране и усложнения при издаване на външни и вътрешни заеми, което ще сътвори ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи;Ускорени темпове за приближаване до границата на дълговия аршин от 60% от Брутният вътрешен продукт.
За да се отбрани публичният интерес от отрицателното проявяване на тези опасности, е належащо да се предложат обективни и уравновесени ограничения.

През последните години в изискванията на рецесии и провокации страната е провеждала политика в поддръжка на бизнеса, като са прилагани редица антикризисни ограничения, в това число посредством облекчения и директно подкрепяне. При променената общественополитическа конюнктура, публичният интерес допуска и бизнесът да бъде взаимен, като поеме част от приноса за опазване на стабилността на страната, изключително лицата, осъществили обилни облаги в изискванията на рецесия.

Предвижда се внасянето на солидарната вноска като краткотрайна мярка.

Въвеждането на тази незабавна мярка от страна на страната ще разреши намаляване на риска цените на стоките и услугите да доближат още по-неустойчиви нива и ще подсигурява, че няма да бъдат нанесени трайни вреди на потребителите и стопанската система като цяло. Едновременно с това мярката ще способства за опазване на устойчивостта на обществените финанси и за обезпечаване на нужните финансови средства за реализиране на разходните политики на страната, свързани с публичния ред и сигурността, образованието, опазването на здравето и други.

Мярката ще подсигурява опазване стабилността на обществените финанси, защото ще разреши дефицитът на бранш „ Държавно ръководство “ да остане в границите на условията на Пакта за непоклатимост и напредък (ПСР). На 08.03.2023 година Европейската комисия разгласява Комуникация с насоки по отношение на фискалната политика за 2023-24 година, в която осведоми страните членки, че от 2024 година общата уговорка за дерогация няма да бъде в действие. С действието си клаузата позволяваше на страните членки да се отклонят от разпоредбите на Пакта за непоклатимост и напредък, при изискване че това не заплашва обществените финанси в средносрочен проект. Деактивирането на клаузата значи, че при недостиг за 2023 година над 3% от Брутният вътрешен продукт против България ще бъде стартирана Процедура за несъразмерен недостиг, което ще има отрицателни репутационни, а вероятно и финансови последствия, свързани със прекъсване на част или всички задължения по Европейските структурни и капиталови фондове.

Предлаганата мярка е от голяма важност и за стратегическия народен приоритет на България за присъединение към еврозоната, доказан с Решение на Народното събрание от 27.10.2022 година по отношение на приемането на еврото в Република България. За сполучливата реализация на този приоритет следва да се подсигурява осъществяването на номиналните критерии за участие в еврозоната, в това число във връзка с обществените финанси и ценовите нива. С оглед на това, мярката е в сходство с задачата за присъединение към еврозоната, позволявайки на бюджетния недостиг на бранш „ Държавно ръководство “ да остане под референтната стойност от 3% от Брутният вътрешен продукт. Това се отнася и за критерия за ценовата непоклатимост, защото, допринасяйки за ограничението на инфлацията посредством антициклично държание на структурния баланс, солидарната вноска би повишила вероятността индикаторът за ценовото ниво в България да е непосредствен до референтната му стойност. Поради тези аргументи въвеждането на предлаганата мярка е значимо с оглед даването на явен 10 политически сигнал на европейските сътрудници за упоритостта на Република България за приемане на еврото.

Евентуалното активиране на Процедура за несъразмерен недостиг и следващо отсрочване на участието в еврозоната ще има отрицателни резултати върху кредитния рейтинг на страната и може да докара до повишаване на цената на финансиране.

Мярката се предлага, с цел да се подсигурява публичният интерес като цяло, защото в случай че не бъде въведена, икономическата обстановка в страната може да се утежни и да има посериозни негативни въздействия върху инфлацията, ликвидността на пазарните оператори и всички стопански браншове и действия. С оглед на извънредно високото нарастване на цените на всички артикули и услуги, държавната и обществената интервенция за отбрана на потребителите и бизнеса е от изключително значение.

Въвеждането на солидарна вноска е уместно и съразмерно средство за справяне със свръхпечалбите, зародили вследствие на външни и вътрешни политически и стопански фактори (като пандемията с COVID-19, енергийната рецесия, военните дейности в Украйна, предоставената по отношение на тези рецесии финансова поддръжка от страната и други). Тези облаги надвишават естествената облага, която сдруженията биха получили или биха могли да чакат да получат при естествени условия, в случай че не бяха настъпили тези фактори.

Мярката съставлява преразпределение в публичен интерес на осъществените свръхпечалби вследствие на непредвидени пазарни промени и стремителното повишаване на цените на всички артикули и услуги, зародили вследствие на външните и вътрешни политически и стопански фактори, макар прилаганите ограничения от страна на страната за подкрепяне и компенсиране на бизнеса.

Начинът на въвеждане на солидарната вноска дава опция, при нормализиране на икономическата обстановка (тоест при осъществяване на финансови резултати в границите на дефинираното в закона съответно увеличение), сдруженията да разполагат изцяло с облагата си, а при осъществяване на свръхпечалби (тоест финансови резултати, които надвишават общоприетия ритъм на растеж), спомагателните средства (под формата на солидарна вноска) да се употребяват за подкрепяне обществената политика на страната, ориентирана към уязвимите браншове от обществото. Преразпределението на свръхпечалбите и спомагателните доходи ще даде опция обезпечените финансовите средства да се насочат към по-нискодоходните семейства (по линия финансиране на пенсиите) и за финансиране на други разходни политики. Това би представлявало индиректно балансиране на потреблението. Въвеждането на солидарна вноска върху свръхпечалбите може да се отрази в смяна на провежданите фирмени политики, тъй че сдруженията да не се стремят към струпване на свободни финансови средства, а към осъществяване на капиталови или различен вид индустриални разноски, което при равни други условия би благоприятствало общото икономическо развиване на страната.

За интервала 2020 – 2022 година страната е предоставила помощи и обезщетения на бизнеса, свързани с пандемията COVID-19, енергийната рецесия и военните дейности в Украйна общо в размер на 10.3 милиарда лв., както следва:
За 2020 година – 2.1 милиарда лева.За 2021 година – 2.3 милиарда лева.За 2022 година – 5.9 милиарда лева
Едновременно с това, за поддръжка на бизнеса и понижаване или опазване на цените на избрани артикули и услуги, бяха въведени понижени Данък добавена стойност ставки, както и освобождавания от облагане с данък. Бюджетният резултат от въведените понижени данъчни ставки и освобождавания от облагане с данък за интервала 2020 – 2022 година е загуба общо в размер на 908.7 млн. лева, както следва:
За 2020 година – 94.7 млн. лева.За 2021 година – 283.5 млн. лева.За 2022 година – 530.5 млн. лева
Общо за интервала 2020-2022 година са предоставени 11,2 милиарда лв. под формата на помощи, обезщетения и понижени данъчни ставки.

По данни на Националната организация за приходите за интервала 2018 - 2021 година сдруженията и едноличните търговци са заявили общо следните данъчни облаги и облагаеми приходи:



Декларираните данъчни облаги от сдруженията и облагаеми приходи от стопанска активност като едноличен търговец доста нарастват за 2021 и 2022 години, като облагите и приходите за 2022 година бележат растеж от към 100% спрямо облагите за 2018 година и 2019 година

По данни на Националния статистически институт (НСИ), разпределените облаги под формата на дивиденти са: 21.5 милиарда лева за 2020 година и 22.4 милиарда лева за 2021 година

Също по този начин по данни на Национален статистически институт се следи забележителен растеж на наличностите по депозити в банките.



Депозитите на нефинансовите предприятия се усилват от 29.3 милиарда лева през 2020 година на 40.2 милиарда лева през 2022 година, което е нарастване с 10.9 милиарда лева

Увеличение се следи на наличностите по депозитите на семействата с 11 милиарда лева за 2022 година спрямо 2020 година, само че общият брой на депозитите на семействата понижава с 470 199 през 2022 година спрямо 2020 година

Анализът демонстрира, че финансовата поддръжка от страна на страната по отношение на зародилите здравна и енергийна рецесия и военните дейности в Украйна е била навременна и задоволителна, като е запазила освен съществуващия бизнес, само че е осигурила условия за неговото развиване и за генериране на облаги.
Целите, които се слагат
Солидарната вноска като мярка за преразпределение в публичен интерес ще подсигурява, че съответните сдружения, които са генерирали свръхпечалби вследствие на непредвидените условия, ще дадат своя принос за отбрана на публичния интерес посредством опазване на финансовата непоклатимост на страната с директните и косвени последствия за това.

Въвеждането на солидарна вноска ще способства за постигането на рационално пазарно държание от страна на всички участници в пазара, което ще окаже позитивно влияние върху публичния интерес посредством ограничението на инфлацията и отбрана на потребителите, изключително най-уязвимите семейства и лица и ще се обезпечат спомагателни доходи в бюджета, с което ще се реализиран устойчиви обществени финанси.

Предвид събитието, че препоръчаната мярка визира в известна степен регулирането на пазарното държание на участниците в пазара, мярката е строго лимитирана и с краткотраен темперамент и ще се ползва за период единствено от шест месеца.

Предлага се внасянето на солидарна вноска за генерираните свръхпечалби за интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година, като се изключи тези, за които се дължи краткотрайна солидарна вноска според Глава III от Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата.

Предложената солидарна вноска съдържа същите параметри както краткотрайната солидарна вноска избрана с Глава III от Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата и заради тази причина се изключват от обсега на солидарната вноска, лицата които внасят краткотрайна солидарна вноска.

Изключението на тези лица от обсега на солидарната вноска е за отбягване на двойно налагане на обвързване за заплащане във връзка с едно и също нещо, защото за лицата, които дължат краткотрайна солидарна вноска по европейския правилник, към този момент е въведена мярка за контролиране на свръхпечалбите, която се ползва за цялата 2023 година

С цел съблюдаване на правилото за равенството и идентичното отнасяне задължени за внасянето на солидарна вноска ще бъдат всички лица, които подлежат на облагане с корпоративен налог, както и лицата, които се таксуват с различен на корпоративния налог и едноличните търговци и приравнените на тях за данъчни цели лица, които реализират стопанска активност за генерираните от тях свръхпечалби. Мярката е ориентирана към генерираните свръхпечалби от всички лица, които реализират стопанска активност, без значение от правната форма на лицата, под която реализират активността и обгръща всички стопански браншове и действия.

Всички категории икономически субекти ще бъдат третирани по еднакъв метод и отговорностите им във връзка със солидарната вноска ще се дефинират по еднакъв метод според от метода на облагане по реда на ЗКПО, като ставката е идентична за всички икономически субекти.

Предлага се основата за установяване на солидарната вноска да бъде разликата сред данъчната облага за интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година и 50 на 100 от междинната стойност, увеличена с 20 на 100, на данъчните облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 години.

По отношение на основата за установяване на солидарната вноска на лицата, които се таксуват с различен на корпоративния налог, попадащи в обсега на закона, се предлага вместо данъчна облага да се ползва данъчна основа, респективно изискуем налог по реда на 13 ЗКПО. Това предложение е обвързвано с обстоятелството, че тези лица не дефинират данъчна облага по реда на ЗКПО.

Предложеният метод за установяване на основата за солидарната вноска подсигурява, че солидарната вноска е обективна и пропорционална, защото не се дължи солидарна вноска за естествената облага, а единствено за генерираната свръхпечалба от сдруженията. При съблюдаване на правилото за правна сигурност, който е един от главните правила на правото на Европейския съюз и главен парламентарен принцип, се предлага наредбите да работят отсега нататък и да нямат ретроактивно деяние. Наред с горното с направените оферти се обезпечава източник на средства за действието на страната, от която жителите и обществото като цяло имат потребност и изгода (Решение № 10 на Конституционния съд от 24 октомври 2013 година, по к.д. № 8 от 2013 г.).

Предлаганата мярка е съобразена с правилото на правна сигурност, неразделна част от който е правилото на предвидимост и изисква всеки акт, който създава правни последствия да бъде явен и прецизен, с цел да могат заинтригуваните лица да схванат недвусмислено правата и отговорностите си и да работят съгласно с тях.

С цел понижаване на административната тежест за лицата и за по-лесно използване на предлаганите разпореждания се предлага опция за установяване на основата за солидарната вноска, за лицата, за които се употребява данъчна облага, която е 50 на 100 от данъчната облага за 2023 година Тази опция може да се ползва единствено по желание на данъчно задължените лица, които преценяват, че биха имали усложнения при установяване на данъчната облага за интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година

Данъчната облага за задачите на солидарната вноска ще се дефинира по реда на ЗКПО, преди използване на способ за отбягване на двойно данъчно облагане.

Предлага се солидарната вноска да бъде в размер на 33 на 100 от основата и интервалът за облагане да бъде от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година

Предложеният интервал, както и частта от основата за установяване на солидарната вноска, която обгръща интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година, са съобразени с правилото за неретроактивно деяние на данъчните правила, като новите отговорности за лицата пораждат за предстоящ интервал. Предложената солидарна вноска не е годишна и няма да се ползва за облагите за цялата 2023 година, а ще се ползва единствено за облагите за интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година По този метод се подсигурява предварителна осведоменост на лицата, които попадат в обсега на солидарната вноска за бъдещите им нови отговорности, преди началото на интервала, за който се отнасят.

Основен принцип във връзка с въвеждане на налози или вноски с равносилен на налози резултат, залегнал в практиката на Конституционния съд (в този смисъл например Решение на Конституционния съд № 10 от 24.10.2013 година по конституционно дело № 8/2013 г.) е жителите да знаят авансово, налозите и техния размер, които те ще заплащат. В случая със солидарната вноска, която се вкарва и която има известни сходства с данъчното облагане, този принцип е спазен, тъй като тя ще се отнася единствено за интервала 01.07.2023 година - 31.12.2023 година, т.е. за интервал след влизането в действие на препоръчаната мярка в ЗКПО.

С направените оферти се планува солидарната вноска да се заявява с декларация по пример и да се внася в доход на държавния бюджет по реда и в периодите за подаване на годишната данъчна декларация по член 92 от ЗКПО и по реда и в периодите за подаване на годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ. Посоченият ред препраща единствено към реда и периодите за подаване на годишната данъчна декларация по член 92 от ЗКПО, без значение че някои от задължените лица заявяват и внасят своя изискуем налог, по реда на ЗКПО, в други периоди или с други заявления.

Предлага се и въвеждане на механизъм за предплатено внасяне на солидарна вноска, като се планува установяване и внасяне на месечни предплатени вноски от задължените лица за месеците от юли до декември 2023 година в това число. Предлага се месечната предплатена вноска да се дефинира като се употребява за база данъчната облага за 2022 година и междинната стойност, увеличена с 20 на 100, на данъчните облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 години. 14 Изравняването на дължимата солидарна вноска с импортираните предплатени вноски се предлага да се прави с декларирането и внасянето на солидарната вноска.

Месечните предплатени вноски се планува да се заявяват еднократно в период до 15 юли 2023 година, като подаването на декларацията се прави единствено по електронен път. Внасянето на предплатените вноски ще бъде в период до 15-то число на месеца, за който се отнасят, като за новоучредените сдружения и новорегистрираните еднолични търговци и приравнените на тях за данъчни цели лица, не се планува обвързване за предплатено облагане.

С цел отбрана на бюджета е планувано за невнесената в период солидарна вноска, в това число предплатени вноски да се дължат лихви според Закона за лихвите върху налози, такси и други сходни държавни вземания.

С цел еднообразно третирането на всички задължени лица, в това число и лицата, които дължат краткотрайна солидарна вноска според Глава III от Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата се планува въвеждане на обвързване за осъществяване на предплатена вноска за краткотрайната солидарна вноска за интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година, която се планува да се дефинира по същия метод, по който се дефинира предплатената вноска за солидарната вноска за генерираните свръхпечалби.

С цел правна сигурност и единно пояснение и използване на солидарната вноска от позиция на ЗКПО, се предлага категорично да бъде въведена наредба, според която солидарната вноска да не се признава като разход за данъчни цели по реда на ЗКПО. Едновременно с това са вкарва категорично обвързване за водене и запазване на подробна счетоводна отчетност, нужна за определяне на отговорностите за солидарната вноска от органите по приходите на Националната организация за приходите (НАП).

Предвиден е и механизъм за корекции на неточности при декларирането, като позволена неточност в декларацията за дължимата солидарна вноска, което ще се прави по реда на ЗКПО или надлежно по реда на ЗДДФЛ според от задължените лица. Допуснати неточности при обявление на дължимите месечни предплатени вноски ще могат да се поправят еднократно с подаване на нова декларация в период до 31 юли 2023 година

В случаите на недължимо платена или събрана сума за солидарна вноска, същата се планува да се възвръща на лицата по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Предвидено е и, че солидарната вноска съставлява обществено държавно взимане, което предстои на наложително осъществяване от обществен реализатор по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Предвидени са административно наказателни разпореждания, според които се плануват имуществени наказания за лицата, които не подадат или не подадат в период декларация за обявление на солидарна вноска и на месечните предплатени вноски, както и в случаите на не посочени или погрешно посочени данни или условия, водещи до установяване на дължимата солидарна вноска или предплатени вноски в по-малък размер. Актовете за определяне на нарушавания ще се сформират от органите на Национална агенция за приходите, а наказателните постановления ще се издават от изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите или от оправомощено от него длъжностно лице.

Предлага се мярката да влезе в действие от 1 юли 2023 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР