Министерството на финансите публикува проектозакон за удължаване на Бюджет 2022.

...
Министерството на финансите публикува проектозакон за удължаване на Бюджет 2022.
Коментари Харесай

Финансовото министерство официално поиска удължаване на Бюджет 2022

Министерството на финансите разгласява проектозакон за удължение на Бюджет 2022. С това финансовото ведомство предлага удължение на разпореждания от бюджетите на Държавното публично обезпечаване, Здравната каса и държавния бюджет до приемането на нови, оповестява „ financialtribune.bg “.

В претекстовете си министерството показва, че за бюджетната рамка се изисква в средносрочна вероятност да бъдат отразени целите и допусканията за развиване на политиките. Поради това служебното държавно управление е сложено пред неспособност да се ангажира с внасянето в Народното събрание на проектобюджет за 2023 година със средносрочна бюджетна прогноза за интервала до 2025 година

„ За съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна вероятност да бъдат отразени целите и допусканията за развиване на политиките и образуваните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничавания по Закона за обществените финанси. Поради това служебното държавно управление е сложено пред невъзможността да се ангажира с внасянето в Народното събрание на проектобюджет за 2023 година със средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година, респективно и проектобюджети на ДОО и на НЗОК за 2023 година.

При неналичието на признат до началото на бюджетната година държавен бюджет, нормата на член 87 от Закона за обществените финанси урежда главните въпроси, свързани със събирането на приходите, осъществяването на разноските, даването на прехвърляния и поемането на държавен дълг. Отчетени са влезлите в действие актове на Народното събрание и на Министерския съвет, които плануват спомагателни или понижени бюджетни средства, при съблюдаване на фискалните правила и утвърдените от Министерския съвет със средносрочната бюджетна прогноза фискални цели.

С така наречен удължителен закон за бюджета ще бъде обезпечено финансирането на обществени помощи и осъществяването на други заплащания, размерите на които се дефинират с годишните бюджетни закони, ще се реализиране правна сигурност и гарантиране правата и законните ползи на жителите за използване на специфичните закони, уреждащи характерни публични връзки до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година “, се показва в известието на финансовото ведомство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР