Министерството на финансите публикува месечен обзор на българската икономика. В

...
Министерството на финансите публикува месечен обзор на българската икономика. В
Коментари Харесай

Вижте какво показва месечният обзор на Министерство на финансите за икономиката на България

Министерството на финансите разгласява месечен преглед на българската стопанска система.

В разбора на главните макроикономически индикатори са употребявани данни, оповестени към 16 юни. Обзорът се изготвя от дирекция "Икономическа и финансова политика " на МФ и се разгласява на български и британски език.

През първо тримесечие на годината Брутният вътрешен артикул /БВП/ набъбна с 1.2 на 100 на годишна база, при напредък от 2.9 на 100 през последното тримесечие на 2019 година Забавянето се дължеше на по-ниското вътрешно търсене, до момента в който нарастването на износа е с 1.8 на 100.

През април при краткосрочните индикатори се следи фрапантно утежняване, в резултат на ограничаващите ограничения, свързани с COVID-19.

Производството в индустрията понижава с двуцифрен ритъм от 15.7 на 100 по отношение на април 2019, заради спад във всички стопански действия, като се изключи добивна индустрия. Понижението в оборота, което е почнало през март, също се задълбочило до двуцифрен ритъм, с съвсем идентичен принос от продажбите на вътрешния пазар и за експорт. Ускорил се и спадът в строителната продукция, за което в по-голяма степен е асъдействало сградното строителство.

При търговията на дребно е регистриран рекорден спад от 20 на 100 на годишна база. Понижение е записано при всички групи артикули, като най-голям е бил приносът на секторите автомобилни горива; текстил, облекло и обувки; компютърни и периферни устройства и хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения.

През май индикаторите за настройките на бизнеса и семействата са посочили признаци на възобновяване, регистрира финансовото министерство.

Бизнес климатът се е повишил с 11.8 пункта, след намаляване от 47.1 пункта през април.

Борисов удовлетворен от триумфа на българската стопанска система, надява се скоро всичко да се оправи

Възстановяването се дължи на възстановяване на упованията във всички браншове. Все отново актуалната бизнес обстановка и търсенето на услуги бяха оценени като неподходящи, написа в документа. Доверието на потребителите се е повишило със 7.5 пункта, на фона на по-добри упования за финансовото положение на семействата и общата икономическа обстановка.

Втори следващ месец има усъвършенстване на бизнес климата

През първото тримесечие броят на заетите в стопанската система е намалял с 1.3 на 100 на годишна база до 3398,2 хиляди души. Най-голям спад на заетостта е следен в аграрния бранш, промишлеността (без строителство)и в търговията, ремонт на коли и мотоциклети; превоз, депозиране и площи; хотелиерство и ресторантьорство. Намалението на заетостта се дължи на намаляването на самонаетите в стопанската система, до момента в който броят на наетите набъбна, въпреки и минимално, на годишна база, показват от МФ. Заедно със спада на заетостта във всички съществени браншове на стопанската система се следи покачване на продуктивността на труда, което е главният фактор за действителния растеж на брутната добавена стойност /БДС/, написа в разбора. Най-много е повишена продуктивността в аграрния бранш - 5.2 на 100 на годишна база, в промишлеността и услугите продуктивността на труда се усилва на годишна база надлежно с 1.6 и 2.1 на 100.

Въпреки спада в приходите през април бюджетният баланс остана позитивен за четвърти следващ месец и остатъкът в консолидиранат фискална стратегия доближи 1.4 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт. За първи път от началото на годината насъбраните бюджетни приходи са се свили, като понижението от 3.6 на 100 се дължи на данъчните и неданъчните доходи, до момента в който постъпленията от помощи и дарения съвсем са се удвоили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР