Министерството на финансите подготвя проект на бюджет за 2023 с

...
Министерството на финансите подготвя проект на бюджет за 2023 с
Коментари Харесай

МФ подготвя Бюджет 2023 с 3% дефицит и въвеждане на данък свръхпечалба

Министерството на финансите приготвя план на бюджет за 2023 с недостиг от 3%, промяна на налози и орязване на някои разноски. Това заяви през днешния ден служебният министър на финансите Росица Велкова.

Всички разходни ограничения, утвърдени от 46-тото, 47-ото и 48-ото Народно заседание биха довели до недостиг от 6.9% от прогнозния БВП, изясни министър Велкова при представянето на ограниченията по орязване на разноските, които предлага служебният кабинет. 

" Ако дефицитът бъде повишен над 3% няма да отговаряме на общоевропейския аршин за недостига. Това значи, че би трябвало да имаме по-висок дълг, което пък значи по-трудно набиране на ликвидност на интернационалните финансови пазари. Защото при един по-висок недостиг и загубване на вероятността за влизане в еврозоната, интернационалните вложители не биха дали такава рентабилност, каквато имахме, да речем на януарската емисия тази година. Възможно е и да не може да се набере размер. И при изискване, че не може да се набере дълг, е допустимо да се прибегне и до заем от Международния валутен фонд ", уточни Велкова, представена от Българска национална телевизия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР