Министерството на финансите очаква бюджетът да завърши февруари с излишък

...
Министерството на финансите очаква бюджетът да завърши февруари с излишък
Коментари Харесай

Очаквано бюджетът завършва и февруари на плюс

Министерството на финансите чака бюджетът да приключи февруари с остатък от 1 милиарда лева, или 0.5% от прогнозния БВП, сочат предварителните оценки и данни.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална стратегия (която с изключение на държавният бюджет включва и тези на висшите учебни заведения, правосъдната власт, държавните медии, здравната каса и др.) към февруари нарастват с към 4.8 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година.

Общо приходите, помощите и даренията се чака да бъдат 9.9 милиарда лева и нарастват с 0.5 милиарда лева (4.8 на сто) по отношение на регистрираните за първите два месеца на 2023 година За този растеж принос имат най-вече

данъчните доходи, които нарастват по отношение на февруари 2023 година c 6.2% (0.5 милиарда лева в номинално изражение), до момента в който неданъчните доходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са близки до регистрираните за същия интервал на 2023 г.

Разходите са 8.9 милиарда лв. при 9.6 милиарда лв. към края на февруари преди година. Нарастват обществените разноски поради изплатените по-високи пенсии през двата месеца, както и нарасналите заплати на учителите и тези в някои администрации, което стана факт през лятото, когато бе признат бюджетът за 2023 г.

Януари бюджетът приключи с позитивно салдо от 422.5 млн. лева (0.2% от прогнозния БВП), което е покрай регистрираното за януари 2023 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР