Министерството на финансите няма да променя данъчната политика - така

...
Министерството на финансите няма да променя данъчната политика - така
Коментари Харесай

Асен Василев отговори на обвиненията на Борисов: данъците няма да се вдигат

Министерството на финансите няма да трансформира данъчната политика - по този начин министърът в оставка Асен Василев отговори на рекомендацията на Международния валутен фонд (МВФ) за смяна в бранша, която Бойко Борисов от своя страна употребява, с цел да подлага на критика кабинета.

" МВФ приказват за повдигане на налозите в последните 20 години. Нямаме желание да подвигаме налозите, " съобщи Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

Сред рекомендациите на МВФ бяха възобновяване на Данък добавена стойност във всички браншове до равнищата отпреди пандемията е първата от рекомендациите, да се отстрани прагът за оптимален застрахователен приход и да се вкара напредничав налог във връзка с физическите лица.

По думите на Василев Данък добавена стойност е върнато на 20-процентната ставка, като се изключи бранша на ресторантьорите, като това също се предлага да бъда направено от страна на Министерството на финансите.

Въпреки че казаното от МВФ е единствено рекомендация, само че не и наложителен темперамент водачът на ГЕРБ употребява мотивът, с цел да съобщи " Честити ви нови налози, българи " и да упрекна държавното управление в политика, при която се раздават пари всеобщо, с цел да си готин, да си добър, да си friendly. "

В същото време финансовият министър удостовери, че чака през 2025 година България публично да влезе в Еврозоната, откакто покрие и последния оставащ аршин - този за инфлацията.

Той предвижда, че сред юни и септември България ще успее да се вмести под изискваните по Маастрихските критерии 3%.

" Ако не сме съумели до юни, когато излиза така наречен конвергентен отчет на Европейската централна банка, от който би трябвало да стане ясно дали покриваме всички критерии за приемане на еврото, " ще бъде пожелан спомагателен отчет по тематиката, сподели Василев.

Инфлацията, която ЕЦБ има поради при оценката на готовността на България, е средногодишната - междинното равнище за последните 12 месеца, разграничено на междинното равнище на предхождащите ги 12 месеца.

Бюджетът за тази година е съгласуван с Маастрихтските критерии за недостиг до 3% от Брутният вътрешен продукт, като това би трябвало да бъде реализирано без увеличение на налозите и без да се лимитират обществените заплащания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР