Министерството на финансите не е отпуснало нито един нов безлихвен

...
Министерството на финансите не е отпуснало нито един нов безлихвен
Коментари Харесай

Нито една община не е получила заем за финансово оздравяване през 2019 г.

Министерството на финансите не е отпуснало нито един нов безлихвен заем за финансово излекуване на община от началото на 2019 година, излиза наяве от информация за финансите на общините към 30 юни 2019 година

От началото на действието на новия механизъм за подкрепяне на закъсали локални управляващи такива заеми са утвърдени за 11 общини - Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия, Симитли и Стамболово. Повечето от заемите би трябвало да бъдат върнати до 1 декември тази година, само че има и алтернатива те да бъдат опростени, в случай че локалните управляващи извършват прецизно и сполучливо проектите си за излекуване.

Най-големият провиснал заем е на община Сливен. Тя го е получила през май 2017 година и би трябвало да го върне през декември 2019 година, само че досега не е погасила нито лев от него. За да извърши сполучливо оздравителния си проект, тя има да погасява още близо 20 млн. лева просрочени отговорности и други заплащания.

Също толкоз тежко е и ситуацията на община Перник, която през януари 2017 година получи 4 млн. лева, от които не е върнала и стотинка. Тя пък има да върне още 26 млн. лева за сполучливо осъществяване на оздравителния проект.

Общата сума на просрочените отговорности на всички общини у нас към края на юни 2019 година е 132 млн. лева, а по бюджетите на локалните управляващи - 124 млн. лева, което е равно на равнището им от декември 2018 година Към 30 юни 2019 г.Просрочия имат към половината от локалните управляващи у нас - 131 общини от общо 265.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР