Министерството на финансите на Япония призна днес, че са били

...
Министерството на финансите на Япония призна днес, че са били
Коментари Харесай

Японският премиер въвлечен в скандал с продажба на земя

Министерството на финансите на Япония призна през днешния ден, че са били фалшифицирани 14 документа, свързани с продажба на държавни поземлени парцели по занижени цени на организации, свързани с премиера Шиндзо Абе и брачната половинка му Акие Абе. Това заяви представител на ръководещата Либерално-демократическа партия пред организация Киодо, предадоха Ройтерс и ТАСС, на които се базира Българска телеграфна агенция.

Ръководството на партията през днешния ден е било публично известено за фалшификацията от чиновници на министерството на финансите.

Дълго време то се опитваше да отхвърля подправянето на документите. Вестник "Асахи " обаче откри неопровержими доказателства. Опозицията дълготрайно бойкотираше дебатите в Народното събрание, настоявайки подправянето да бъде прието, и сложи въпроса за оставка на вицепремиера и министър на финансите Таро Асо, както и за персонална отговорност на премиера Абе.

В петък (9 март) поради абсурда поста си напусна ръководителят на японската данъчна работа Нобухиса Сагава, който призна, че е давал погрешни показания пред Народното събрание. Той твърдеше, че не е преговарял по подозрителната поземлена договорка, до момента в който е заемал висок пост в министерството на финансите. След това опозицията съобщи, че такива договаряния са били извършени, а документите, в които е отразена срещата, са били подправени.

Оставката му нанесе мощен удар на Абе и Асо, които дълго време защитаваха Сагава от нападките на опозицията и го назначиха отпред на данъчните управляващи.
Компанията Моритомо (Moritomo), която е в центъра на абсурда, има частни образователни заведения, известна е с националистическия уклон на педагогическата активност и с близостта си до фамилията на премиера. Компанията възнамерявала да открие частно начално учебно заведение в префектура Осака. За тази цел тя закупи сектор държавна земя при цена, както се оказва, седем пъти по-ниска от пазарната. Това провокира подозрения в законността на договорката. Съпругата на премиера е трябвало да стане почетен шеф на учебното заведение, само че отхвърли длъжността след експлоадирането на абсурда.

Името на госпожа Абе е било отстранено от документите за противоречивата продажба.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР