Министерството на финансите на Турция предлага данъчна реформа, която да

...
Министерството на финансите на Турция предлага данъчна реформа, която да
Коментари Харесай

Турция сваля минималния корпоративен данък до 10%

Министерството на финансите на Турция предлага данъчна промяна, която да подтиква вложенията в страната. Предложението на ръководеното от Мехмет Шимшек  ведомство е минималният корпоративен налог за локалните компании да бъде понижен от сегашните 25 на 10%.

В Турция работи диференцирана ставка – данъкът за финансовите компании е 30%, а за листнатите на борсата сдружения – 23%, по данни на PwC.

От входираните в Народното събрание данъчни закони се вижда, че Турция вкарва 15% налог за мултинационалните компании с консолидирани доходи над 750 млн. евро, което е част от световната данъчна промяна, прокарана от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Новото законодателство няма по какъв начин да не мине в Народното събрание, защото ръководещата „ Партия на справедливостта и развиването “ (ПСР) на президента Реджеп Ердоган и нейните съдружници имат болшинство.

Свалянето на минималния корпоративен налог до 10% значи, че Турция става още по-голям и, съвсем, неизпълним съперник на България за директните задгранични вложения. И сега Анкара се оправя доста по-добре в привличането на интернационалните компании, а с елиминирането на единственото преимущество на България – ниският корпоративен налог – евентуално ще утежни още обстановката за София.

Планът на финансовия министър Мехмет Шимшек е да увеличи корпоративния налог за фирмите, които ръководят планове публично-частни партньорства, в това число нови мостове и автомагистрали, до 30 от 25%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР