Министерството на финансите на Швейцария подаде официално заявление за възбуждане

...
Министерството на финансите на Швейцария подаде официално заявление за възбуждане
Коментари Харесай

Швейцария съди ЦРУ заради скандала с Crypto AG

Министерството на финансите на Швейцария подаде публично заявление за възбуждане на правосъдно дело „ против незнайни лица “ по отношение на многочислените известия в медиите за това, че водещият производител на криптографско съоръжение Crypto AG скрито е принадлежал на Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати (ЦРУ). Тази тайна доктрина циркулира в медийното пространство още от 1980-те години, а в този момент ненадейно напълно се удостовери.

Швейцарската компания е спечелила милиони долари, продавайки своето съоръжение в над 120 страни. Но през месец февруари тази година стана известно, че тя е била загадка благосъстоятелност на Централно разузнавателно управление на САЩ в границите на секретно партньорство със разузнаването на Германската Федерална Република (Bundesnachrichtendienst, BND). Според тази информация, интервенцията „ Рубикон “ е една от най-дръзките интервенции в историята на Централно разузнавателно управление на САЩ. Договорът, спазван в продължение на няколко десетилетия бе оголен с помощта на материалите, получени от вестник The Washington Post и немското издание ZDF.

В доклада на Централно разузнавателно управление на САЩ това е „ разследващият успех на века “. Чуждестранните държавни управления са плащали доста съществени парични суми за опцията да подслушват тайните кореспонденции и връзки на някои непознати страни.

В края на 1980-те години с помощта на Crypto аналитиците на АНС са дешифрирали и декриптирали над 40% от връзките по дипломатическите канали и всичките известия сред другите страни.

През 1990-те години немското разузнаване взема решение, че рискът от разкриването на всичко това е прекомерно огромен и излиза от тази интервенция. Но Централно разузнавателно управление на САЩ незабавно изкупува каузи на германците и продължава да работи изстисквайки от швейцарската компания всичко допустимо за продължение на този доста ефикасен шпионаж. Това продължава до 2018 година, когато всички активи на Crypto AG са продадени на трето лице.

Екип от публицисти и експерти последователно събра доказателства за това, че през 1950-те години Централно разузнавателно управление на САЩ и BND скрито са закупили тази швейцарска компания и обилно са платили на множеството от нейните висши мениджъри, с цел да мълчат. Секретната интервенция “Рубикон “ е дала опция на Съединени американски щати и Западна Германия скрито да шпионират и четат секретната държавна преписка освен на редица свои съперници, а и на своите съдружници, в това число Австрия, Испания, Италия, Гърция, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства. На процедура всички страни са употребявали криптиращото съоръжение на Crypto AG като се изключи Китай, някогашния Съюз на съветските социалистически републики и някои други, които са нямали доверие на швейцарския производител.

Сега се появи информация, че Crypto AG постоянно е произвеждала не по-малко от две версии на всеки собствен артикул – безвредна, която е продавана на другарски настроените държавни управления, и подправена – за всички останали. АНС в продължение на доста години се е концентрирала върху подслушването на три съществени географски района, всеки от които със собствен буквен код. В тази код посредством А е маркиран Съюз на съветските социалистически републики, посредством В – Азия и посредством G – всички останали. В началото на 1980-те години множеството от половината информация за група G е събрана благодарение на машините на Crypto.

Публикуването на информацията и документите за тайната договорка на Централно разузнавателно управление на САЩ и BND с Crypto AG разтресе швейцарското публично мнение и държавното управление на страната, която базира своята национална еднаквост и интернационална известност на концепцията за неутралитет – написа изданието Intelnews.org. Това е и повода министерството на финансите на Швейцария да заведе правосъдно дело по тези обстоятелства.

Това правосъдно дело получи поддръжката на Генералната прокуратура на Швейцария. Тя заяви, че е получила престъпна тъжба от Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO), който е част от финансовото министерство и управлява експорта на сензитивен и профилиран програмен продукт и хардуер.

Служителите на SECO обявиха, че посредством машинация са ги подлъгали да дадат позволение за експортиране продуктите на Crypto AG. Това е по този начин, тъй като никой не е знаел и не е подозирал, че криптиращата техника е компрометирана посредством скрито съглашение с Централно разузнавателно управление на САЩ и BND. Нещо повече, чиновниците на SECO акцентират, че това скрито съглашение нарушава швейцарското федерално законодателство в частта за регулацията на експорта.

Един от някогашните чиновници на Crypto AG сподели пред медиите, че за договорката с Централно разузнавателно управление на САЩ е допустимо да са знаели единствено двама или трима души от управлението на компанията. Но 10-15 от техническите специалисти на Crypto AG, “които могат да съберат две плюс две “, вероятно са се досещали какво става.

Генералната прокуратура на Швейцария съобщи, че ще прегледа подаденото заявление и ще вземе решение за целесъобразността от започването на правосъдно дело. Но държавното управление на страната към този момент стартира следствие за хипотетичен сговор сред Crypto AG и Централно разузнавателно управление на САЩ. Очаква се швейцарското Федерално събрания (парламентът на страната) също да стартира свое следствие. Навярно ще бъдат открити редица секрети документи, очевидци и още доста други сходни.

Самата компания Crypto AG, оборудването на която към момента се употребява в десетки страни, е ликвидирана през 2018 година. Нейните активи са купени от друга компания, която публично съобщи, че не поддържа каквито и да било контакти с разследващи служби.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР