Министерството на финансите изрази положително становище за осигуряване на средства

...
Министерството на финансите изрази положително становище за осигуряване на средства
Коментари Харесай

Здравното министерство обяви кои 56 лекарства стават безплатни, вижте списъка

Министерството на финансите изрази позитивно мнение за обезпечаване на средства за 100% възнаграждение от страната на 56 медикаменти за сърдечно-съдови болести, измежду които за хипертония, аритмия и други постоянно срещани хронични положения. След позитивното мнение на Министерството на финансите и на Министерството на здравеопазването Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули утвърди дефинитивно решението, с което медикаментите ще се възстановяват на 100% от Националната здравноосигурителна каса и от 2 април 2024 година те ще бъдат изцяло безвъзмездни за пациентите.
Заплащането от НЗОК ще е 100% за най-малко една вариация на медикаментите, съдържащи 52 дейни субстанции в позитивния лекарствен лист, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа.
В листата са включени всички 407 разнообразни дози и търговски наименования на тези 52 дейни субстанции, които имат позволение за приложимост в България. За всяко интензивно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са изцяло безвъзмездни.
За другите им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е доста понижено (средно с 58%) по отношение на досегашните равнища на доплащане. За 40 от медикаментите доплащането е под 1 лев.
За облекчение на жителите Министерството на финансите разгласява цялостния лист на 407-те медикаменти с другите им наименования и дози, като те са подредени по цени след реимбурсация.
Пълният лист вижте 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР