Министерството на финансите е подготвило нови промени в наредбата за

...
Министерството на финансите е подготвило нови промени в наредбата за
Коментари Харесай

Софтуерен трик помага на фирми да крият до 70% от оборота

Министерството на финансите е подготвило нови промени в наредбата за фискалните устройства, прицелени в укриването на обороти. Проектът, оповестен на уеб страницата на МФ, слага условия за подаване на повече данни от компаниите, и стяга контрола върху софтуера на касовите апарати и принтерите към тях.

Данъчни инспектори разкрили, че в доста търговски обекти фискалните устройства са по този начин програмирани, че при привършване на продажба да не се подава команда за печатане на касов бон. Вместо това от нефискално устройство се разпечатва и дава на клиента подправена записка - имитираща фискален бон. С този трик съгласно Национална агенция за приходите магазини, заведения и така нататък съумяват да укрият сред 30 и 70% от оборотите си.

Зачестяват и случаите на манипулиране на информацията за продажбите, в това число и нейното заличаване от устройствата, с които работи софтуерът, написа в. " Сега ". Понякога тази информация се съхранява на далечен сървър или в облак и при осъществяване на инспекция търговците настояват, че нямат достъп до нея и не могат да я дават, оплакват се данъчни инспектори.

Затова ще бъдат въведени специфични условия към програмните артикули за ръководство на продажбите. Производители и дистрибутори ще би трябвало да подадат електронни заявления пред Национална агенция за приходите, че съблюдават условията на наредбата и ще би трябвало да подават спомагателна информация за тях. Търговците също ще заявяват, че софтуерът, с които работят, дава отговор на изискванията, а също така при данъчни инспекции ще са длъжни да обезпечават достъп до информацията и до всички устройства, с които работи софтуерът.

По данни на приходната организация все още 20 331 обекта употребяват фискални принтери и софтуери за ръководство на продажбите. Всъщност броят им е доста по-голям, защото множеството видове електронни касови апарати с фискална памет разрешават работа и в режим " Фискален принтер ". Финансовото министерство твърди, че привеждането на софтуерите в сходство с новите условия може да стане в границите на абонамента им за поддръжка и няма да натовари компаниите с спомагателни разноски.

Данъчните инспектори не престават да засичат опити за измами в бензиностанциите. Някои търговци не всеки път издават фискален бон, а от време на време сплотяват платеното от няколко души единствено на един клиент, на който издават фактура. Затова в наредбата ще бъдат прецизирани условията за отчитане и изпращане към Национална агенция за приходите на данни за всяка покупка в бензиностанциите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР