Министерството на финансите е длъжно да внесе предложение за бюджет

...
Министерството на финансите е длъжно да внесе предложение за бюджет
Коментари Харесай

Финансовият министър: Длъжни сме да внесем бюджет за 2022 г.

Министерството на финансите е длъжно да внесе предложение за бюджет за 2022 година Това съобщи министър Валери Белчев в рубриката „ Властта приказва! Открито " във Фейсбук.

Той отговори на рецензиите, че ведомството е предложило Бюджет 2022 година, а не е изчакало бъдещият кабинет да си направи планове. „ Това, че няма постоянно държавно управление, не значи, че Финансовото министерство ще спре да работи. Законът изисква ведомството да внесе бюджет. Длъжни сме да го създадем. Отговорност на политическите партии е да решат какво ще създадат с него ", съобщи Белчев.

Той акцентира, че договарянията за сформиране на държавното управление към момента не са завършили. „ Нямаме правото да ги чакаме ", сподели Белчев. Той обаче изясни, че е прегледан описът на контрактуваното сред партиите и Финансовото министерство е присъединило тези сделки в проектобюджета.

„ За промени не можем да приказваме от позицията на длъжностен кабинет. Това, за което желаеме да се погрижим, е приходите на българите да не понижават и хората да не страдат от покачването на цените ", сподели Белчев.

„ Много е значимо безспорната стойност на прихода на пенсионера да не спада ", безапелационен е министърът. За да не намалеят парите за възрастните хора след рухването на Коронавирус ограниченията, МФ предлага базовата пенсия да стане 370 лв., като остатъкът до актуалната Коронавирус надбавка, да бъде нова Коронавирус. Така по думите му след края на рецесията, в най-лошия случай, минималната пенсия ще остане 370 лв..

Министър Белчев сподели, че инфлацията тормози всички, само че тя не е толкоз висока. „ По последни прогнози темпът в идващите няколко месеца ще бъде овладян, тъй че не чакам шоково повишаване в границите на идната година ", сподели финансовият министър.

„ Не планираме да издаваме нов дълг и е прекомерно евентуално да имаме дребен остатък. Не мога да потвърдя, само че е прекомерно евентуално ", сподели служебният министър.

Белчев сподели, че се възнамерява нарастване с 5% на заплатите на държавните чиновници. Не се планува повишаване на налозите.

Относно минималната работна заплата, Белчев съобщи, че би трябвало да се мисли и за работодателите.

„ Ако прекомерно доста се вдигне минималната работна заплата, рискуваме да банкрутираме много компании и хората да останат без работа. Това е един баланс, който работи въз основата на търсенето и предлагането. Много ми се желае хората да получат по-високи минимални
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР