Министерството на енергетиката ще направи информационна кампания, която да даде

...
Министерството на енергетиката ще направи информационна кампания, която да даде
Коментари Харесай

Енергийното министерство готви на кампания за пазара на ток след 1 юли

Министерството на енергетиката ще направи осведомителна акция, която да даде изясненост както на участниците на пазара на ток, по този начин и на битовите консуматори какво следва след 1 юли, когато влизат в действие промени в закона за енергетиката. Те плануват от 2026 година и битовите консуматори да купуват ток от свободния пазар, а в това време има временен интервал.

В момента министерството и енергийният регулатор са фокусирани върху работа по подзаконовата нормативна рамка, която да покаже каква е ролята на всеки, какви стъпки би трябвало да извърши в този развой, с цел да се мине безпроблемно към либерализация, изясни Ива Петрова, зам.-министър на енергетиката, на конференцията " Енергиен конгрес 2024 ", проведена от " Капитал ". Тя не заяви от кой момент ще стартира акцията.

Въпреки голям брой неясноти и опасенията на търговците на ток политици и специалисти не чакат разтърсвания след 1 юли, когато по закон отпада контролираният пазар. Това се разбра от техни мнения по време на конференция на " Капитал ". Когато всички производители продават на пазара, само че със същото количество, с което се е нараснало предлагането, ще се усили и търсенето и тази смяна няма да повлияе на цената, разяснява Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия в Народното събрание.

Всички чакат търсенето да бъде фрапантно нараснало поради измененията и отпадането на ролята на НЕК като публичен снабдител, само че и упованието е предлагането да бъде доста нараснало, разяснява и Константин Константинов, изпълнителен шеф на Българската самостоятелна енергийна борса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР