Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане Проект на Закон

...
Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане Проект на Закон
Коментари Харесай

Министерството на енергетиката предлага промени в Закона за енергийната ефективност

Министерството на енергетиката предлага за публично разискване Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергийната успеваемост (ЗИД на ЗЕЕ), оповестен в Портала за публични съвещания.

За реализиране на високо енергийно ефикасен и декарбонизиран сграден фонд в плана на ЗИД на ЗЕЕ е регламентирано създаването на Дългосрочна национална тактика за подкрепяне обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни здания, с небосвод на осъществяване 2050 година

Стратегията планува ограничения за строителство на нови здания и трансформиране на съществуващи в здания с близо до нулево ползване на сила, възстановяване на енергийните характерности на жилищните и нежилищните здания и поощряване въвеждането на интелигентни технологии в сградния бранш.

Чрез измененията в закона се регламентират определянето на националната цел за енергийна успеваемост за 2030 година За подкрепяне осъществяването на националната цел за енергийна успеваемост до 31 декември 2030 година се вкарва нова скица за отговорности за енергийни спестявания, както и различни ограничения, които да обезпечат постигането на обща кумулативна цел за енергийни спестявания при крайното ползване на сила за интервала от 1 януари 2021 година до 31 декември 2030 година

Нов миг при установяване на обсега на задължените лица е включването на търговци на течни горива за транспортни цели, които бяха изключени от схемата за отговорности за интервала 2014-2020 година, написа в претекстовете на вносителите на ЗИД на ЗЕЕ.

Разширен е обсегът на настоящия режим за ревизия на системите за отопление и климатизация и включването на комбинираните системи за отопление и вентилация.

Въведено е и условие постройките за публично обслужване в употреба с разгъната застроена повърхност над 250 кв. м с съоръжения за отопление или с комбинираните системи за отопление и вентилация с потребна номинална мощ за отопление или изстудяване на пространства над 290 kW да се оборудват със системи за сградна автоматизация и ръководство, когато това е механически осъществимо и стопански оправдано. Отменена е наредбата на член 57, алинея 9 от ЗЕЕ, изключваща от обсега на наложителни обследвания за енергийна успеваемост предприятията, извършващи произвеждане, транспорт, систематизиране и доставка на сила.

Предвиждат се промени в Закона за енергетиката за въвеждане на условия за отчитане на потреблението на топлинна сила, сила за изстудяване и топлинна сила за битово горещо водоснабдяване и природен газ, както и условие за отдалечено отчитане на уредите за дялово систематизиране, инсталирани след 25 октомври 2020 година Регламентира се представянето на потребителите на информация за фактурирането и потреблението на природен газ.

Във връзка с премахване на проблеми, зародили при използването на закона, са направени и оферти с публицистичен и правно-технически темперамент, които целят само прецизиране на законовите разпореждания. Изпълнението на новите условия, въведени с плана на ЗИД на ЗЕЕ ще докара до повишение на конкурентоспособността на стопанската система, понижаване на излъчванията на парникови газове и възстановяване на виталния стандарт на жителите, смятат вносителите на измененията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР