Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа

...
Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа
Коментари Харесай

Отпада двойната тарифа за ток, служебният кабинет оставя решението на парламента

Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна цена на тока, каквото желание имаше в петък. Служебният енергиен министър Росен Христов изясни, че задачата на предлагането е била то да бъде буфер при положение на внезапен скок на цените на енергоносителите. От ведомството обаче не очаквали, че въпросът ще се политизира толкоз доста.

Какво значи обаче това като цена? От началото на годината до през днешния ден цената за електрическата енергия на свободния пазар, която в този момент заплаща бизнесът, се повиши с към 150%. Цената на контролирания пазар през лятото бе нараснала приблизително с 3.2% за крайните консуматори.

Служебният енергиен министър Росен Христов изясни, че предлагането за двойна цена на тока никога не е представлявало форма на либерализиране на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори.

" Многократно съм заявявал - позицията на служебното държавно управление е да сме на контролиран пазар за оптимално дълъг интервал ", сподели той.

Христов призна, че е избързал с оповестяването на предлагането за двойната цена за електрическата енергия.

" Този план вместо да оказва помощ на популацията, основава стрес. Ние нямаме потребност от това нещо, по тази причина няма да го внасяме и оставяме самодейността на политическите партии, които ще го синхронизират с бюджета ".

Ако обаче предлагането беше станало факт, то едно домакинство, което в този момент употребява 1000 kWh заплаща 132 лева с Данък добавена стойност. При двойна цена, същото това домакинство ще заплати 88 лева без Данък добавена стойност за първите 800 квч и още 74 лева за останалите 200 квч. А когато обложим тази сума с 20% Данък добавена стойност излиза, че крайната сметка щеше да е над 194 лева





Емил Тодоров е притежател на къща за посетители и се отоплява напълно на ток, с конвектори, тъй като отопление на дърва би му коствало още по-скъпо. Най-високата сметка за предходната зима е била 1500 лева

" Примерно зима 2020, в случай че я съпоставим с 2021 година като консумация на сила за един и същи интервал, разликата е 50% нагоре в сметките за електрическа енергия. Спрямо предходната зима чакам, че сметките ще са най-малко със 100% нагоре ", разяснява той.

Според Тодоров решение за скъпите цени на енергоносителите са слънчевите централи за лична потребност, само че неналичието на финансова поддръжка и на улеснена процедура от страната е значителен препъникамък.

" Това е най-оптималният вид да се подкрепят дребните бизнеси и фамилиите, както е в Германия сега. Даваш заявление, че искаш да се възползваш от това нещо, идват инсталират ти 2 или 3 фотоволтаика, според от мощността, която искаш, поставят ти системата и ти споделят: " Да, това страната ти дава за наем от 50 евро на месец ".



Служебният енергиен министър разяснява още и доставките на газ. Разчетите на енергийното ведомство демонстрират, че може да се реализира и по-ниска цена от прогнозната за ноември от 166 лева Христов е оптимист за резултатите от търговете за доставка на синьо гориво за идната година. Той сподели още, че държавното управление е отворило опцията за доставка на неруско нуклеарно гориво, а интерес към този момент има от две компании.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР