Министерството е предприело мерки за ограничаване разпространението на коклюш, като

...
Министерството е предприело мерки за ограничаване разпространението на коклюш, като
Коментари Харесай

Министър Кондева: Министерството на здравеопазването е предприело мерки срещу разпространението на коклюш

Министерството е подхванало ограничения за ограничение разпространяването на коклюш, като е изпратило писма до Районните здравни инспекции и до Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да създадат обзор на осъществените имунизации и реимунизации на децата от техните листи, като неимунизираните да се обгръщат при първа опция. Това съобщи на ексклузивен брифинг министърът на опазването на здравето доктор Галя Кондева по отношение на двата смъртни случай от коклюш при новородени в доимузиционна възраст.

Здравният министър разяснява, че от началото на годината досега са регистрирани общо 205 случая, като огромна част от тях са на деца на възраст 0-19 година Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев добави, че от средата на 2023 година се оповестява за увеличение на случаите на коклюш в Белгия, Хърватия, Дания, Испания, Швеция и Норвегия, което повишаване продължава и през 2024 година По думите му това се следи и в други страни в света, измежду които Австралия, Съединени американски щати, Англия и други

Заболяването е с циклично протичане и пиково през 3-5 години, даже и в страни с високо ваксинално покритие. В тази връзка доцент Кунчев разясни, че в България осъществяването на имунизационния календар стига до 92%.

Министерството на здравеопазването, Изпълнителна организация „ Медицински контрол " (ИАМН) и Националната здравоноосигурителна каса (НЗОК) ще правят разбор на спазването на имунизационния календар в страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР