Министерство на земеделието и храните (МЗХ) разработва седем законопроекта в

...
Министерство на земеделието и храните (МЗХ) разработва седем законопроекта в
Коментари Харесай

Вътев очаква подкрепа от депутатите за законовите промени за земеделците

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) създава седем законопроекта в поддръжка на земеделския отрасъл , оповестиха от ведомството.

В тази връзка и в подтекста на митинга на селскостопанските производители по самодейност на отрасловия министър Кирил Вътев в Министерство на земеделието и храните през днешния ден е извършено изнесено съвещание на Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание . От Аграрното министерство показват, че на съвещанието са разисквани значими законодателни промени, които браншовите организации от бранша чакат да бъдет осъществени в най-скоро време.

От Министерство на земеделието и храните напомнят, че по-рано през днешния ден в Министерския съвет (МС) министър председателят акад. Николай Денков разгласи, че земеделците имат цялостната поддръжка на държавното управление. По думите му законопроектите са в напреднал етап на подготовка . " Пет от тях ще бъдат показани през февруари и март за публично разискване. По част от тях Министерство на земеделието и храните към този момент работи с браншовите организации на съответните производители. Тази част от работата продължава с приоритет, с цел да могат законопроектите да бъдат съгласувани, гласувани на Министерски съвет и импортирани в Народното събрание оптимално бързо ", изясни Денков.
 Зърнари и фермери желаят и оставка, и разговор
Зърнари и фермери желаят и оставка, и разговор

Българският фермерски съюз се причислява към митинга на агросектора

На изнесеното съвещание на парламентарната земеделска комисия Вътев означи, че Министерство на земеделието и храните работи по тези начинания още от юни 2023 година " Браншът е усетил потребността от това законодателство и сме уверени, че то е доста значимо и ще разчитаме на поддръжка от страна на народните представители и сектора ", съобщи той.

Земеделският министър показа предвижданите промени в Закона за аграрната камара , който включва раздел за браншовите организации. " Като част от него създаваме и Закон за браншовите организации и е основана работна група. Първите текстове, които ще се предложат за разискване, би трябвало да са подготвени до края на месец март ", изясни Кирил Вътев.

Сред седемте законопроекта е и Законът за собствеността и използването на земеделските земи. Вътев уточни, че по него към този момент са направени детайлни текстове, които са предоставени и на депутатите за разискване. " Всички стремежи, които бяха упоменати предпочитано за използването на животновъден обект, който е най-близо до пасището, да кандидатства за това пасбище, са включени в промените. По този метод локални аграрни стопани, които са от дадена община, ще са с приоритет да получават земи от Общинския и Държавния аграрен фонд, и чак по-късно да ще се афишират на свободен търг ", посочи аграрният министър.
 Земеделците и министър Вътев не съумяха да се схванат
Земеделците и министър Вътев не съумяха да се схванат

Утре земеделците излизат на митинг

Той показа пред депутатите от земеделската комисия и готвените промени в Закона за храните. Законопроектът към този момент е показан за координиране. Той планува промени, които се постановат поради европейски правилник.

Друг от законопроектите е Законът за подкрепяне на земеделските производители, по който към този момент е направен план за публично разискване.

С промени в Закона за виното и спиртните питиета се цели възстановяване на правната регулация във връзка с реализирания надзор за двата бранша, понижаване на административната тежест и регистрационния режим. Той е оповестен за публично разискване със период до 15 февруари.
 Земеделци не желаят единствено пари, а ясни и дълготрайни политики
Земеделци не желаят единствено пари, а ясни и дълготрайни политики

Фермерите остават в протестна подготвеност

Вътев изясни, че по Закона за изменение и допълнение за арендата в земеделието следва създаване на законопроект . Той посочи, че това ще бъде основна точка на идното на следващия ден трето съвещание на Консултативния съвет по поземлени връзки. " По Закона за кооперациите предвиждаме да създадем Закон за кооперативите, той се работи от австрийски специалист, който е един от най-хубавите и чакаме да ни предложи изменение, което ще е по-леко, в сравнение с да създадем нов. Ще бъде направен Закон за изменение и допълнение на Закона за кооперациите, където ще бъдат регламентирани кооперативите ", съобщи Вътев.
 Кабинетът отпуска 150 млн. лева за земеделците
Кабинетът отпуска 150 млн. лева за земеделците

Земеделците не се отхвърлят от митингите, съгласно Кирил Вътев такива няма да има

Земеделският министър открои като един от най-важните законопроекти Закона за правила на доставка по агрохранителната верига. " Това е чисто нов закон, подобен не е имало, мина разискването със земеделските организации, има доста бележки по него, текстът е модифициран. Предстой при започване на идната седмица да бъде препоръчан още веднъж за разискване ", сподели още той.
 Кирил Вътев: Каквото и да създадем, земеделците ще стачкуват
Кирил Вътев: Каквото и да създадем, земеделците ще стачкуват

Не стопират анализите за опциите за финансиране
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР