Министерство на земеделието, храните и горите изготви експортна стратегия за

...
Министерство на земеделието, храните и горите изготви експортна стратегия за
Коментари Харесай

Регистър на търговците ще следи за незаконния внос на плодове и зеленчуци от чужбина

Министерство на земеделието, храните и горите изготви експортна тактика за бранш „ Плодове и зеленчуци “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов при формалното разкриване на третото издание на Международната конференция „ ИнтелиФреш 2020 “. Той добави, че нейната съществена цел е да се реализира превъзмогване на съществуващия дисбаланс сред износа и вноса, оповестиха от МЗХГ.

„ Това е стъпка за повишение затвърждаването на съществуващите ни пазари и да ги разшири. По този метод ще се подтиква, както вътрешното произвеждане, по този начин и експортът на български плодове и зеленчуци “, сподели още заместник-министър Маринов. Той разясни, че тактиката към този момент е показана пред браншовите организации и все още се чакат бележки и спомагателни текстове от тях, които да спомогнат за реализирането на тази концепция.

Цакат ни с тежестта на продуктите поради манипулирани кантари

„ Нашата съществена цел е земеделските производители да имат предвидимост на своите приходи и да бъдат конкурентноспособни, както на европейските, по този начин и на интернационалните пазари “, добави Чавдар Маринов. По думите му, през последните години брутната добавена стойност (БДС) от аграрния бранш образува към 4-5% от стопанската система на страната. Той означи, че през последните три години се регистрира растеж при родното произвеждане, което е обвързано с увеличение на реколтираните площи.

„ През 2018 година общото произвеждане на плодове доближава 229 хиляди тона, а на зеленчуци – 841 хиляди тона. През последните пет години, експортът при зеленчуците бележи тренд към нарастване, като през 2018 година е 134 млн. щ.д. При вноса на зеленчуци нарастването е със доста по-слаби темпове. Сравнително положителни конкурентни позиции на непознатите пазари имат бобовите зеленчуци, оранжерийните домати и краставици, а от 2018 година и картофите “, сподели заместник-министър Чавдар Маринов.

За същия интервал, при плодовете стойностният размер на износа от България също се усилва за последните пет години, като растежът доближава съвсем 125 млн. щ.д. „ В обсъждания петгодишен интервал не се следи основна смяна на импортираните количества в размери от ябълки, праскови, кайсии, сливи и круши “, добави още Чавдар Маринов.

Пред публицисти той разяснява и регистърът на биопроизводителите, в който все още се подава информация от контролиращите лица.

„ Всички биологични фермери, които чакат заплащане за Кампания 2019 и които се готвят за банкет през 2020 година, след приемане на известие от системата, незабавно би трябвало да стартират да удостоверяват данните, въведени от контролиращите лица. По този метод ние ще можем да активираме техните профили, с цел да можем до 14 февруари да сме запълнили системата с данни”, добави Чавдар Маринов.

"Не е загадка, че има доста наши сънародници, които пътуват в Гърция и Македония и внасят плодове и зеленчуци, с цел да ги оферират на нашите пазари и издават за това съответните фискални и счетоводни документи, представяйки се като аграрни производители. Това ще бъде пресечено чрез регистъра и ви убеждавам, че дотогава ще правим много инспекции, с цел да установим дали съществуват такива детайли ", уточни Маринов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР