Министерство на здравеопазването ще засили сътрудничеството си със Световната здравна

...
Министерство на здравеопазването ще засили сътрудничеството си със Световната здравна
Коментари Харесай

МЗ ще засили сътрудничеството си със СЗО

Министерство на опазването на здравето ще ускори съдействието си със Световната здравна организация (СЗО) в региона на профилактиката на болести и промоцията на здраве в България.

Това стана ясно от среща на министъра на опазването на здравето с доктор Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа. На срещата участваха и заместник-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски, господин Харис Хайрулахович, И.Д. представител на СЗО за България и господин Павлос Теодоракис, старши консултант по здравната политика в районния офис на СЗО за Европа.

„ Наш приоритет е да стигнем с ясни послания до хората и да ги накараме да осъзнаят какъв брой е значима ранната профилактика. Искаме да изградим здравни привички и здравна просвета измежду младежите, да насърчим тяхната мотивация да обръщат внимание на здравето си. “, акцентира министър Хинков. По думите му опитът на СЗО в тази посока би бил доста потребен за България за повишение на % на профилактичните прегледи.

Акцент по време на диалога бе и тематиката, обвързвана с подобряването на психологичното здраве и психиатричната грижа, която е измежду главните цели в настоящото сега Двугодишно съглашение за съдействие със СЗО за 2022-2023 година В тази тенденция са планувани редица действия, които да подкрепят напъните на национално равнище. Бе изказано мнение от страна на СЗО да се провеждат визити на високо равнище в страни, където има добра организация на психиатричните грижи. 

Подобряване на майчиното и детско здраве и на педиатричната грижа също бе във фокуса на срещата. Министър Хинков акцентира, че в тази област страната ни интензивно си сътрудничи с УНИЦЕФ по основни интервенции и действия, свързани с ранно детско развиване и със здравето на подрастващите, където поддръжката на СЗО като водеща организация в здравните политики би била изключително скъпа – например подсилване на потенциала на здравните служащи в тази област, образования, новаторски интервенции и други

Участниците в полемиката прецизираха още, че е извънредно значимо да се подхващат стъпки по улеснение на признаването на медицинските дипломи на жителите на Украйна, намерили заслон в България. Това ще способства, както за увеличението на броя на лекарите и медицинските сестри, работещи в страната ни, по този начин и за улеснение процеса на лекуване на бежанците от Украйна. По това отношение, доктор Клуге пое ангажимент неговият екип да показа опита на Полша.

В умозаключение всички страни се съгласиха, че дигитализацията на опазването на здравето ще е от значително значение за развиването на здравната ни система, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР