Министерство на здравеопазването ще отпусне 28,5 млн. лв. за дейности,

...
Министерство на здравеопазването ще отпусне 28,5 млн. лв. за дейности,
Коментари Харесай

Дават 28,5 млн. лв. на общинските болници


Министерство на здравеопазването ще отпусне 28,5 млн. лева за действия, осъществявани от общинските лечебни заведения по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 година Очаква се броят на субсидираните лечебни заведения да надвиши 100. Това е над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната, оповестиха от пресцентъра на отрасловото ведомство.

В групата на субсисдираните действия влизат оказването на незабавна здравна помощ; тези, които попадат отвън обсега на наложителното здравно осигуряване; дейностите, реализирани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени региони на страната; тези, свързани с здравната експертиза (ТЕЛК) и други.

Министерството няма право да отпуска целеви дотации отвън Методиката, защото това ще попадне в рубрика „ нерегламентирана държавна помощ “, за което страната ни може да получи наказания от Европейската комисия.

Статистриката към 30 септември 2017 година демонстрира, че функциониращите общински лечебни заведения са 121, от които 7 сложни онкологични центъра, 9 профилирани лечебни заведения за интензивно лекуване на фтизиатрични болести, 11 центъра за психологично здраве и 6 центъра за кожно-венерически болести. Размерът на общите им отговорности възлиза на 100, 270 млн. лева, до момента в който просрочените отговорности са на стойност 44,178 млн. лева

Здравно министерство има подготвеност за оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането на общинските здравни структури. От него прецизираха, че ще срещнат кметовете и общинските съветници с съответните ограничения за излекуване на държавните лечебни заведения. Съответните общини ще имат крайното решение за преструктурирането.

Евентуално превръщане на някои многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване в диагностично-консултативни центрове няма да окаже отрицателно въздействие върху достъпа на популацията до здравна помощ. Това демонстрира анализът, осъществен от екипа на министър Кирил Ананиев. Той е учреден върху потребностите на популацията от здравни грижи и действия на територията на всички 28 области в страната.

Свързани публикации.. Лекарският съюз поддържа митинга на общинските лечебни заведения 0 Персоналът на ловешката болница стопира работа 1 Сдружението на частните лечебни заведения с писмо до доктор Дариткова 0

„ Успоредно с това, с цел да се подсигурява достъпът до незабавна здравна помощ на българските жители, Министерство на здравеопазването, в осъществяване на огромния капиталов план за рационализация на незабавната помощ, планува обновяването или напълно новото създаване на общо 237 филиала и центрове за незабавна здравна помощ “, изясняват още от отрасловото ведомство.

От екипа на Кирил Ананиев показват още, че следва следващата среща от договарянията за Националния рамков контракт, на която ще бъдат преразгледани някои клинични пътеки, по които работят общинските лечебни заведения.

Както писахме по-рано, работещи в общински лечебни заведения от цялата страна ще стачкуват през днешния ден по обяд. Една от главните аргументи за тяхното неодобрение е тежкото финансово положение на лечебните заведения, в които практикуват.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР