Министерство на туризма обяви, че започва засилени и изненадващи проверки

...
Министерство на туризма обяви, че започва засилени и изненадващи проверки
Коментари Харесай

Заради скандално изгонени туристи от плажа: МТ започнат засилени и изненадващи проверки по Черноморието

Министерство на туризма разгласи, че стартира засилени и изненадващи инспекции по Черноморските плажове за отдаването чартърен в платените зони на чадъри и шезлонги наложително в комплект .

Повод за акцията стана разказаният от онлайн платформата „ Ние, потребителите “ абсурден случай с български туристи , които бяха изгонени от плаж на Северното Черноморие, защото поискали да употребяват единствено чадър и надлежно да заплатят единствено за него. Плажът се намира директно до къмпинг „ Св. Георги “ – The Pirates Beach /с жълти чадъри от плат/, а на табела ясно е написано, че оферират комплект от чадър и два шезлонга против 30 лв. и единствено чадър за 10 лв..

Дама от подложената на обидно отношение компания се е свързала с „ Ние, потребителите “ и е разказала следното:

„ След като се настанихме на един от чадърите, към нас се приближи господин с ефирна походка с думите: „ Добър ден, хайде в този момент да ми платите. “ На въпроса: „ Колко Ви изискуем за чадъра? “ отговори, че изискуем 30 лв.. Последва неприятна дискусия, която няма да разказвам детайлно, само че резултатът беше, че бяхме изгонени от „ сянката му “. Доводите бяха, че „ в случай че всеки по този начин си изиска по един чадър, какво ще ги вършим тези шезлонги “ и впрочем, граничещи с цялостен идиотизъм причини. Мисля, че е ненужно да загатвам какъв брой неуместна и обидна бе цялата обстановка. “

„ Принуждаването на туристите, които желаят да употребяват плажни такъми в платените зони, да ги наемат наложително в комплект чадъри и шезлонги е проблем, който следим от години, с друга активност. Затова още при започване на сезона припомнихме, че е нелегално. Споделих и снимано от мен видео, в което се вижда, че има разнообразни търговци – някои ползват тази нелоялна процедура, други – не. Търговците би трябвало да знаят, че не е редно, туристите – също, и със своята осведоменост и избор да взимат верните и преференциални за тях решения “ , разяснява пред „ bTV “ създателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова .

По думите й без значение дали търговецът е показал обща цена за авансово избран от него комплект плажни такъми или е дал разбивка на всеки от атрибутите, щом не разрешава наемането им поотделно, това е нападателна нелоялна процедура по смисъла на Закона за отбрана на потребителите.

Контролният орган, който е виновен за тази нелоялна процедура, е Комисията за отбрана на потребителите. Тя би трябвало да следи, глоби и не разрешава всеки обособен открит случай.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР