Министерство на регионалното развитие /МРРБ/ се гласи да профука 3,7

...
Министерство на регионалното развитие /МРРБ/ се гласи да профука 3,7
Коментари Харесай

МРРБ се гласи да профука 3,7 млн. лева за „морски пространствен план“

Министерство на районното развиване /МРРБ/ се гласи да профука 3,7 млн. лв. за ”морски тримерен проект ”. Около амбициозната стратегия на ведомството, която на хората не приказва безусловно нищо, витае тотална мъгла. Проверка на Фрог сподели, че е ангажирано държавно сдружение, което от се занимама единствено с печелена публични поръчки. Милионите ще се дават, с цел да се събират всевъзможни данни.
До края на 2020 година следва да бъде подготвен морският тримерен проект /МПП/, обхващащ българските териториални води в Черно море. Той е първа стъпка и основополагащ документ за осъществяване на морската политика. Това се похвали през днешния ден зам.-министър Деница Николова, която ръководи съвещание на Консултативния съвет по морско пространствено обмисляне към Министерство на регионалното развитие, оповестяват в прессъобщение от министерството на Петя Аврамова. Кой взе участие в този (пореден) съвещателен съвет не излиза наяве.

Потърсихме информация за този съвет и за какво тъкмо пред него се показва новината. Единственото, което открихме е правилника за функционалностите, дилемите и състава на Консултативния съвет, подписан от Николай Нанков, само че нищо повече.

Вчера Фрог потърси информация за различен подобен „ орган “ и се оказа, че вицепремиер прави „ вести “ с съвещателен съвет, за който също няма данни каква активност е правил от 2015 година насам.

„ Разработването на проекта е предоставено на „ Националния център за териториално развиване " ЕАД. “, се споделя още в прессъобщението. Проверка на Фрог откри, че това сдружение е спечелило даже социална поръчка за тази активност, макар, че месеци преди този момент е оповестено, че точно то ще прави проекта. Това ЕАД е еднолична благосъстоятелност на Министерство на регионалното развитие. От уеб страницата им се вижда, че последно са имали някаква интензивност и изявления през 2015 година. След това са взимали публични поръчки (според данните в Агенцията за публични поръчки) и са отдавали пространства чартърен в постройката, която евентуално е тяхна благосъстоятелност на ул. „ Алабин “ 16-20 в София.

Спецификата на активността на това ЕАД е безспорна, само че като комерсиално сдружение към Министерство на регионалното развитие би следвало най-малко годишните им финансови доклади да са оповестени правилно в Търговския указател, а не са. Всеки, който потърси информация за показания през днешния ден реализатор на Морския тримерен проект ще удари на камък, както стана с нас. Реално през днешния ден обявата е, че продължава работата по един план, не че ще с кръв и пот сме се преборили за някакво неповторимо нещо наречено „ морски тримерен проект “, без да желаеме да подценяваме потребността от него и смисъла му.

Реално в прессъобщениет на Министерство на регионалното развитие не попада и цената, която е договорил „ Националния център за териториално развиване " ЕАД. Тя се вижда от обявата за извоювана социална поръчка, за която е поканен и се е явил единствено този претендент. Процедурата е спазена, само че информацията не е намерила място в обявата на Министерство на регионалното развитие, а сумата по никакъв начин не е дребна.

.
Снимка: Информация от АОП

Къде останаха Румънците?

„ Министерство на регионалното развитие стартира план за морски тримерен проект с финансиране от Европейска комисия “ афишира през април 2019 година „ В плана, с изключение на Министерство на регионалното развитие, присъединяване от българска страна ще вземат „ Национален център за териториално развиване “ ЕАД, „ Център за брегови и морски проучвания “ от гр. Варна и военноморското учебно заведение " Н.Й. Вапцаров " от гр. Варна. Партньори от румънска страна са министерството на районното развиване и обществената администрация, ГЕОЕКОМАР, института за морски проучвания " Григоре Антипа " и институт " Овидиус “ от гр. Констанца. “, написа медията. И прибавя „ Предстои сключване на съглашение за безплатна финансова помощ и съглашение за партньорство. Одобрената финансова помощ за осъществяване на дейностите възлиза на 1 249 677 евро. “

Както виждате от тази информация излиза наяве, че спечелилите оповестената няколко месеца по-късно социална поръчка към този момент са си „ вързали гащите “.

Днес Министерство на регионалното развитие показват, че към този момент има построен прочут потенциал, както и особено звено, фокусирано върху стратегическото обмисляне на морското развиване. „ Ведомството взе участие като водещ сътрудник и във втора фаза на план по трансгранично морско пространствено обмисляне в Черно море МARSPLAN-BS сред България и Румъния. В рамките на пилотната първа фаза беше направен повсеместен разбор на румънските и български териториални води и прилежащи територии, изведени бяха съществени акценти за визията на националните морски пространствени проекти на двете страни, беше изработен опит за взаимно създаване на пилотен морски тримерен проект за трансграничната зона Мангалия – Шабла. С допълващо финансиране в размер на над 1,2 млн. евро се цели създаване на плановете на морските пространствени проекти на двете страни с обновени Географска информационна система модели и съвместими бази данни и обща тактика за интегрирано ръководство на морските действия в трансграничния район. “

От днешната прессинформация не излиза наяве дали проекта ще продължи да се създава взаимно с Румъния. Фразата „ беше изработен опит за взаимно създаване “ звучи като че ли не се е получило. Дано да не е по този начин.

А къде изчезна новото звено в Министерство на регионалното развитие от 5 специалисти?

Още през ноември 2018 година investor.bg оповестява, че страната ни би трябвало да има морски тримерен проект до 2021 година, според условие на Директива 2014/89/ЕС. Интересното в тази обява е друго. Посочено е, че с този проект се заема „ ново звено “ в Министерство на регионалното развитие, а „ смяната в устройствения устав на Министерство на регионалното развитие е оповестен за публично разискване “. Посочено е още петима специалисти ще изработят целия проект на няколко стадия.

„ Морският тримерен проект ще коства над 5.2 млн. лева на бюджета “ написа Медияпул по същото време. „ Предвижда се част от заплащането на петимата чиновници и дейностите по създаването на проекта да бъдат поети от техническата помощ на оперативна стратегия " Региони в напредък ". Останалата част от финансирането ще е от бюджета на Министерство на регионалното развитие. За тази година нужните средства са 400 330 лева считано от 1 август 2018 година За идващите две години – 2019 и 2020 година, трябват по 2 319 300 лева, а по-късно ще са нужни по 222 800 лева годишно. “, оповестява медията.

Очаквайте продължение.

Екип Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР