Министерство на отбраната на България ще финансира ( с малко

...
Министерство на отбраната на България ще финансира ( с малко
Коментари Харесай

Издигат паметник на загиналите през Първата световна война бесарабски българи в Молдова

Министерство на защитата на България ще финансира ( с малко повече от 12 хиляди лева) издигането на монумент на починалите през Първата международна война бесарабски българи от молдовския град Тараклия . Това стана допустимо с помощта на поддръжката, получена от шефа на Дирекция " Социална политика " към Министерството на защитата Иво Антонов , и напъните на Асоциация " Докосни дъгата " отпред с доктор Денислава Ангелова , оповестява уеб сайтът svetlina.online.
 
Удовлетворена съм от постигнатия резултат, с помощта на който нашите сънародници в Молдова ще пазят вечно имената на починалите в Първата международна война. Оставяме трайна диря за бъдещето на българите, живеещи в Молдова. Нека пазим и помним прадедите си, сподели доктор Денислава Ангелова.

 
Инициаторът за издигането на монумента, ръководителят на фонда " Български дух " Олег Косих уточни, че " това не е монумент за непознати хора, това е паметник, върху който жителите на Тараклия ще намерят до болежка познати фамилни имена : Кирнев, Бишир, Кавлак, Челарски, Дериволков, Юровски и доста други. Това са дядовци и прадядовци на хората, които и до момента живеят в Тараклия. Тези герои заслужават да създадем нещо хубаво за тяхната памет, въпреки че изминаха 100 години от онази забравена война ", сподели Косих.
 
Той заяви, че за изработването и монтирането на паметника са нужни малко повече от 12 хиляди лв.. Косих изрази вяра, че локалната администрация ще построи инфраструктурата към монумента и през есента планът ще бъде осъществен. По-рано кметът на град Тараклия Сергей Филипов даде обещание, че кметството ще поддържа самодейността и ще построи инфраструктурата към паметника.

 
Авторката на плана на паметника " Забравените герои на Първата международна война " е родената в Тараклия млада архитектка Алина Паслар, която го създаде безплатно.-->
 
Досега писмено са доказани 57 семейства на тараклийци, починали по време на Първата международна война.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР