Министерство на околната среда и водите за зае с кариерата

...
Министерство на околната среда и водите за зае с кариерата
Коментари Харесай

Министерство на околната среда и водите се зае с кариерата в Шишманци

Министерство на околната среда и водите за зае с кариерата в Шишманци. От ведомството са изпратили имейл до шефа на РИОСВ- Пловдив Ивайло Йотов и кмета на Община Раковски Павел Гуджеров с рекомендация за предприемане на съответни дейности в законоустановения период.

Действията са подхванати, откакто локалните са изпратили подписка във ведомството, с която за следващ път се афишират срещу разширението на кариерата на „ Холсим кариерни материали Пловдив “ в селото. Те са уведомили за казуса също и премиера Кирил Петков, министъра на енергетиката Александър Николов и шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив.

Към подписката е приложена и тъжба, в която се разказват претекстовете за нежеланието на жителите на Шишманци да има ново разширение на кариерата, както и предпочитание за рекултивация на остарялата кариера след приключване на нейната концесия.

Припомняме, че предишния месец хората излязоха на митинг и за малко блокираха пътя Шишманци-Белозем. Те оповестиха три съществени претенции - да не се дава концесия за терен три, да се рекултивират старите терени и да се смени статутът им, с цел да не може в бъдеще те да бъдат превърнати в бунище.

„ Запрашеността е непрекъсната, улиците не се пръскат, с изключение на при положение на инспекция. От гърмежите къщите са напукани, камионите вървят един след различен. В нашата община има рекорден скок на белодробните заболявания”, оплакват се пред кореспондент на TrafficNews жителите на Белозем. „ В селото ни има и много аграрни производители, които също са пострадали от кариерите. От гърмежите се разместват земните пластове и водата бяга надолу, скоро ще е невероятно да се препитаваме, в случай че останем без вода. Младите съжаляват, че са вложили в селото ни”, допълват местинте. Техните опасения са, че се възнамерява направените ровове да бъдат употребявани за хранилище за боклуци, защото двете кафези на екозавода са към този момент претъпкани.

Още тогава стартира и събирането на подписката, която към този момент е изпратена до институциите и има съответните входящи номера.

„ Вярваме, че дружно ще успеем да накараме компания “Холсим кариерни материали Пловдив” АД да премисли своето капиталово желание за разширение на кариерата. Така и ние ще осигурим на себе си и идващите генерации чиста околна среда”, безапелационни са хората от селото.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР