Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни анализи

...
Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни анализи
Коментари Харесай

Министерство на екологията разреши довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле

Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни разбори и инспекции, най-сетне разреши довършването на Автомагистрала „ Струма “ по по този начин наречения „ Източен вид Г 10/50 “. Това заяви уеб сайтът Еконовини.

Обект на оценката от страна на Министерство на околната среда и водите беше дали е нужна нова Оценка за влияние върху околната среда(ОВОС).

Според министерството такава не е нужна.

Припомняме, че от 23 май 2018 година влезе в действие и има настояща Оценка на въздействието върху околната среда на цялото трасе на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле. Оценка на въздействието върху околната среда е предходна и през правосъдни обжалвания против нея от страна на екологични неправителствени организации.

Този акт на Министерството на екологията поставя завършек на траялата от над 20 години сага, дали да има цяла автомагистрала Струма или не. Основно забавянето се дължеше на каузи, посредством които зелени неправителствени организации с непознато финансиране саботираха плана.

Най-активен в това отношение е Андрей Ковачев, някогашен съпредседател на партията „ Зелено придвижване “ и някогашен основен консултант на Борислав Сандов и Тома Белев, до момента в който управляваха Министерството на околната среда и водите.

През последните съвсем 20 години, в които еколозите блокираха Струма, по данни на „ Българска асоциация на потърпевшите при произшествия “, в Кресненското дефиле са загинали 74 индивида, а ранените са над 400.

Трасето през Дефилето е най-натовареният двулентов път в цяла Европа. Въпреки поставените разграничителни колчета, отново има произшествия. Задръстванията и тапите, изключително през летния сезон и празничните дни, са всекидневие. В по-натоварените дни колоната преди Симитли стига до новия тунел Железница.

От Министерство на екологията този път са се отнесли отговорно към казуса с построяването на Автомагистрала „ Струма “ и са позволили авансово осъществяване на своето решение, тъй като този план не може повече да става жертва на обжалванията и ползи на зелените неправителствени организации.

Еколозите от доста години лобират за тунел – план, зад който стои швейцарска компания. Зелените не желаят да чуят мнението на специалистите геолози и геодезисти, които са безапелационни, че тунел през най-сеизмичната зона в цяла България не може да има. Друг проблем е, че скалите в Дефилето са със мощна радиоактивност. На това място и до през днешния ден има 5 уранови мини а в село Крупник при започване на Кресненския пролом има станция, която мери газ радон.

След решението на Министерство на околната среда и водите следва разработване на техническия план и след няколко месеца, или най-много година,ако зелените още веднъж не апелират пред Върховния административен съд, старт на строителство може да има до пролетта на 2025г.

Реалистичното време за създаване на Автомагистрала Струма по този вид „ Г 10.50 “ е до 2028 година.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР