Министерство на културата отличи Габровския драматичен театър с грамота за

...
Министерство на културата отличи Габровския драматичен театър с грамота за
Коментари Харесай

За издателите на мечти и появата на първия български роман |

Министерство на културата отличи Габровския трагичен спектакъл с грамота за принос в развиването на българската просвета. Поводът е честването на 75 години от основаването на театъра. Събитието се означи на 10 октомври 2020 година на сцената на държавна такса „ Рачо Стоянов “ с премиера на спектакъла „ Под игото – 1894-та “.

Сред формалните посетители бяха кметът на община Габрово Таня Христова, народните представители Кристина Сидорова и Николай Сираков, заместник-министърът на културата Румен Димитров, заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц. Празникът почетоха шефове и представители на трагични и куклени театри от страната, на културни и просветителни институции от града, заместник-ректорът проф. доктор Спаска Зафирова и преподаватели от Театралния лицей „ Любен Гройс “, театроведи и актьори.

Режисьор на спектакъла е Петринел Гочев, а създател на текста - Гергана Змийчарова. Пиесата е особено написана за празника на габровския спектакъл. В сюжетната линия се преплитат три съществени пласта, които се развиват като обособени картини на сцената: историята за компликациите към първото издание на романа „ Под игото “ от Иван Вазов, директни кореспонденции от сюжета на романа и фрагменти от спомените на майката на писателя Съба Вазова. Освен авторовата нереалност, пиесата се базира на документални изследвания и предходни литературни проучвания върху творчеството на Вазов.

В огромната продукция вземат участие актьорите Надежда Петкова като Съба Вазова, Димо Димов като Тодор Чипев и Бойчо Огнянов, Стоян Руменин като Иван Вазов, Таня Йоргова като Нонка Чипева, Рада Госпожина и актрисата от първата натрупа на Народния спектакъл – Екатерина Златарева, Петко Петков като Иван Гешов, Светослав Славчев като Михалаки Георгиев, Любен Попов като Ян Мърквичка, Найден Банчевски като Антон Митов, Анатолий Ставрев като Иван Шишманов и Киряк Стефчов, Гордан Коев като Иван Карастоянов и Боян Петров като артиста от първата натрупа на Народния спектакъл Иван Попов. В постановката вземат участие деца и младежи от локалната театрална школа „ Котешката къща “: Валентин Петров, Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева, Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова и Николет Иванова.

Петринел Гочев ловко употребява театралното пространство по хоризонтала и вертикала, с цел да пресъздаде голям брой картини, които се случват в затворени или улични пространства. Като допълнение към стилистично обрания, само че извънредно изразителен фон, са вкарани картини, рисувани и възпроизведени посредством мултимедия от Гергана Змийчарова, която също е и създател на плаката. Тези картини илюзорно и реформаторски пресъздават интериора на мястото, където се случва дадена сцена. Същевременно те реалистично дават отговор на типичния обичай в столичните къщи и институции за времето към 1894 година

Интересен за феновете е методът на показване на основните настоящи лица – още веднъж благодарение на мултимедия, показаната картина е имитация на застиналото за момент деяние на сцената. Режисьорът самоуверено борави и употребява всички вероятни средства на театралния език, като не изневерява на стила си да вкара кинематографични детайли и похвати. Чрез тях фенът смислово удържа динамично сменящите се подиуми от трите преливащи сюжетни пласта. Паралелно вървят три истории, които метафорично припомнят за минало, настояще и бъдеще. Позоваването на исторически обстоятелства ускорява зрителското чувство за съучастието му в достоверно протичащото се деяние на сцената. В постановката „ Под игото – 1894-та “ нереалност и действителност се свързват в едно изцяло ядро, което независимо заживява своя нов живот за публиката.
Играта на актьорите и превъплъщенията им в другите функции са безкомпромисно на равнище. Няма непотребни залитания в пресъздаването на исторически облици и събития, а човешки разказана история за един публицист, неговия разказ, деятелен издател и група персони, които ще трансформират образа на млада България.

Сценограф и костюмограф на спектакъла е Гергана Лазарова-Рънкъл, която направи сценографията на последните постановки на режисьора – „ Руски вечери с револвери “, „ Руски вечери с микроскоп “ и „ Салиери “. Хореографията е поверена на Светлана Цвяткова, позната на феновете с работата си по представлението „ Свекърва “ на Петринел Гочев.

Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева, която работи с режисьора от 2013 година до в този момент и е снимала множеството от неговите представления като „ Ромео и Жулиета “, „ Жана д’Арк “, „ За Първото българско царство: Отшелника “, „ Свекърва “. Росина Пенчева снима и репетиционния развой по спектаклите, което е неин персонален авторски документален план за работата на Петринел Гочев.

Съпътстващо събитие на премиерата на „ Под игото – 1894-та “ е гостуващата изложбата „ Зад кулисите на „ Под игото “ на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, осъществена с финансовата поддръжка на Министерство на културата.

С най-новата режисура на габровския спектакъл се означават 170 години от рождението на Иван Вазов и 160 години от оповестяването на Габрово за град. За основаването ѝ няколко локални компании оказват помощ с материали за декора и костюмите, лед прожектори, микрофони, организацията на честването на 75-годишнината. 31 донори посредством онлайн акция са подкрепили театъра със средства за изработването на декори. Събраната сума е 2 325 лв..

Партньори в реализирането на театралния план са Националният книжовен музей дружно с къщата музей „ Иван Вазов “ в София, къщата музей „ Иван Вазов “ в Сопот и Регионален исторически музей – Габрово.

В края на месеца спектакълът ще гостува в Сопот на 20 октомври, в Карлово на 21 октомври и в Стара Загора на 9 ноември 2020 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР