Министерствата на туризма и на икономиката обсъждат три варианта за

...
Министерствата на туризма и на икономиката обсъждат три варианта за
Коментари Харесай

Три варианта са готови за подпомагане на екскурзоводите

Министерствата на туризма и на стопанската система разискват три разновидността за отпущането на помощта от 3 млн. лева на екскурзоводите, оповестиха за Travelnews специалисти от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспобосност “ (ОПИК). Мерките следва да бъдат разисквани и със сдруженията на екскурзоводите. От Министерството на туризма към този момент не потвърдиха информацията.

Първият вид е да се направи нова процедура в размер на 3 млн. лева Тя ще бъде директна на Министерството на туризма за осъществяване на планово предложение с покриване на избрани цели и знаци в сходство с ОПИК. С нея ведомството ще разпореди осъществяването на избрани действия на външни реализатори (екскурзоводите и планинските водачи) да ги изпълнят за избрана цена, период и с несъмнено качество в сходство с плановото предложение. В този случай ще би трябвало да се организира социална поръчка с избор на реализатори.

Вторият вид е сумата от 3 млн. лева да се добави в Проект BG16RFOP002-2.010-0002 „ Повишаване на потенциала на МСП в бранш туризъм посредством оказване на поддръжка за основаване и действие на Организациите за Управление на Туристическите Райони ”. Това значи средствата да минат през ОУТР, само че ще би трябвало да се разгласи социална поръчка.

Третият вид е екскурзоводите да бъдат вкарани в Проект BG16RFOP002-2.010-0002 „ Повишаване на потенциала на МСП в бранш туризъм посредством оказване на поддръжка за основаване и действие на Организациите за Управление на Туристическите Райони “. Промяната касае част от Дейност 5: „ Организиране присъединяване на МСП в национални и интернационалните тържища, туристически събития и изложби, B2B срещи, конгреси и други “ на плана. Тук също би трябвало да се мине през социална поръчка. Този вид е най-кратък, като период от вид №1 и №2 и по-лесен, като осъществяване, настояват специалистите.

Според закона за туризма, България е разграничена на 9 туристически региона, всеки от които се ръководи от една Организация за ръководство на туристически регион (ОУТР). Това са юридически лица, които се учредяват и записват по реда на Закона за туризма. Те са доброволни организации, които посредством взаимопомощ и съдействие в полза на членовете си и в публичен интерес правят действия, свързани с образуване на районни туристически артикули и реализиране на районен маркетинг и реклама на избрана територия - туристически регион. Организацията за ръководство на туристически регион се счита за зародила от деня на вписването й в Националния туристически указател към Министерството на туризма. Организация за ръководство на туристически регион се учредява минимум от две туристически сдружения, вписани в Националния туристически указател, чието седалище е на територията на туристическия район; четири общини от територията на туристическия регион, като една от тях е седалище на района; една регионална администрация от територията на туристическия регион.

Деветте организации са “Бургаски черноморски туристически регион ”, “Варненски черноморски туристически регион ”, “Дунавски туристически регион ”, “Рило-Пирински туристически регион ”, “Софийски туристически регион ”, “Старопланински туристически регион ”, “Тракийски туристически регион ”, " Родопи " и „ Долината на розите “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР