Министерският съвет ще стане контактна точка с европейската прокуратура, което

...
Министерският съвет ще стане контактна точка с европейската прокуратура, което
Коментари Харесай

Кабинетът директно ще подава сигнали на Кьовеши

Министерският съвет ще стане контактна точка с европейската прокуратура, което е явен сигнал за мощен ангажимент на най-високо равнище, съобщи европейският основен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера Кирил Петков. Така кабинетът ще може непосредствено да подава сигнали до проверяващите. " Идеята на премиера Кирил Петков да се сътвори специфична група, която да работи с Европейската прокуратура като гаранция за самостоятелност, е нещо, към което би трябвало да се стремим. Ще реализираме прогрес във връзка с битката с измамите и закононарушенията, осъществени от проведени групи ", разяснява Кьовеши. Тя уточни, че в този момент разнообразни институции могат да я сезират, в случай че разполагат с информация за осъществено закононарушение. " Важно е в България да няма монопол върху управляващите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прократура - това могат да вършат също жители, неправителствени организации, публицисти, както и всички, които имат информация ", акцентира тя.

Европейското проверяващо звено е получило рекорден брой тъжби от страната ни и въз основата на това са почнали инспекции на над 120 случая, разгласи Кьовеши. Разследванията ще попаднат в годишния отчет, който се чака да излезе след няколко дни. Тя посочи, че е време българските управляващи да стартират да работят " по чувствителни и значими случаи дружно с тях ". Европрокуратурата е получила информация за измами с европейски средства, най-много свързани с публични поръчки, корист, обвързвана със селскостопански дотации, измами в строителството, фондовете за възобновяване след КОВИД.

Кьовеши ще се срешне през днешния ден с основния прокурор Иван Гешев и с министъра на правораздаването Надежда Йорданова. Моята роля е да бъда в контакт с всички управляващи в България, посочи тя.

По същото време Гешев бе в правната комисия на Народното събрание, където се обсъждаха желанията на ръководещите за закриване на профилираните съд и прокуратура, както и други промени в правосъдното законодателство. " Притеснява ме единствено едно - непрекъснатото нарушение на правилото на господство на закона и правилото на разделянето на управляващите от българските политици. Не виждам допирна точка сред българската и европейската прокуратура ", съобщи той преди съвещанието. Главният прокурор към момента твърди, че изпълнителната власт водела война против държавното обвиняване, а от това следвал взрив на престъпността и връщане на равнища отпреди приемането ни в Европейски Съюз. Това се вижда, без значение от неточната статистика, която се води в Министерство на вътрешните работи, настоя той. Според Гешев закриването на профилираното правораздаване не е правосъдна промяна, а юридическа злополука, която ще " катастрофира " делата против олигарсите в България и ще докара до безпорядък в наказателното правосъдие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР