Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон

...
Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон
Коментари Харесай

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за допълнение на Закона за специфичните разследващи средства.

Със законопроекта се предлага в член 13, алинея 1, т. 1 от Закона за специфичните разследващи средства (ЗСРС) като субекти, които имат право да желаят потребление на специфични разследващи средства, наред с Главна дирекция „ Гранична полиция “ да се прибавят и районните дирекции „ Гранична полиция “. Предложеното допълнение на ЗСРС се стимулира с събитието, че седемте районни дирекции „ Гранична полиция ” дават отговор за съответната гранична зона, включително въздушната граница. Отдалечеността на множеството районни дирекции „ Гранична полиция “ голословно усилва нужното време и запаси (финансови и човешки), свързани с настояването за потребление на специфични разследващи средства.

В заключителна наредба от законопроекта се предлага в член 56а, алинея 3, т. 2 от Закона за кредитните институции (ЗКИ), като конструкция на Министерство на вътрешните работи (МВР) с право на достъп до електронната осведомителна система на Българска национална банка (БНБ) да се добави и Главна дирекция „ Гранична полиция “. Предложението за допълнение на ЗКИ се обосновава с това, че в член 56а, алинея 3, т. 2 от ЗКИ са посочени структурите на Министерство на вътрешните работи с право на достъп до електронната осведомителна система на Българска народна банка – Главна дирекция „ Национална полиция “, Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ и регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи, а Главна дирекция „ Гранична полиция “ не е посочена като конструкция на Министерство на вътрешните работи, оторозирана по силата на посочената наредба е достъп до такава информация от Българска народна банка. Като национална профилирана конструкция за реализиране на дейностите по член 6, алинея 1, т. 1 и 3 от Закона за Министерство на вътрешните работи (оперативно-издирвателна активност и следствие на престъпления), полицейските органи на Главна дирекция „ Национална полиция “ извършват функционалните си отговорности по осъществяване на тези действия на територията на цялата страна, а освен в зоните и обектите по член 39, алинея 3, изр. 1-во от ЗМВР. Осъществяването на тези действия цели попречване, секване, откриване и документиране на закононарушения, както и тяхното следствие, посредством събиране на задоволително доказателства с годни доказателствени средства. Неизменна част от мероприятията за цялостно и всестранно документиране на закононарушенията е точно събирането на данни от всякакво естество, включително и финансова информация, които в избран миг да послужат за задачите на доказването. Липсата на достъп до електронната осведомителна система на Българска народна банка по член 56а, алинея 1 от ЗКИ води до неспособност да се употребяват наличните в нея данни, а това се отразява отрицателно върху пълнотата и всестранността на осъществяваните от ГДГП оперативно-издирвателни мероприятия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР