Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на гаранционно

...
Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на гаранционно
Коментари Харесай

ББР взема заеми за 350 млн. евро за малки и средни фирми

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на гаранционно съглашение сред Европейска капиталова банка (ЕИБ) и Република България, по отношение на контракт за финансиране сред Европейска инвестиционна банка и „ Българска банка за развиване “ ЕАД (ББР) за провиснал на ББР заем в размер на 175 млн. евро по план „ Финансиране на МСП и предприятия със междинна капитализация “.

Проектът е за финансиране на вложения на дребни и междинни предприятия (МСП) и предприятия със междинна пазарна капитализация (ПСК), в това число за запазване на околната среда и битка с изменението на климата.

Правителството утвърди също съглашение за солидарна гаранция сред Република България като поръчител и Банка за развиване на Съвета на Европа (БРСЕ) като бенефициер, по отношение на рамково съглашение за провиснал заем на ББР в размер на 175 млн. евро по план „ Подкрепа на ММСП за основаването и запазването на жизнеспособни работни места “, в това число съставен елемент „ Защита на околната среда “, за поддръжка на микро-, дребни и междинни предприятия (ММСП).

Социалните изгоди от двата заема са обилни, защото са предопределени за обезпечаване на нужния за икономическото възобновяване наличен капитал на ММСП, които са „ гръбнакът “ на българската стопанска система.

ММСП съставляват 99% от общия брой на предприятията в страната и способстват за към 76% от общата претовареност и над 66% от добавената стойност в националната стопанска система.

Достъпното финансиране при атрактивни условия е една от главните спънки пред растежа и диверсификацията на активността им.

Пандемията от Covid-19 и войната в Украйна прибавиха спомагателна неустановеност в сегмента, което затруднява достъпа до комерсиално кредитиране.

Държавногарантираният заем от Европейска инвестиционна банка ще разреши на ББР да извършва политиката си за поддръжка на МСП и ПСК при оптимални ценови равнища към крайните клиенти и при трансфер на произлизащите от гаранцията изгоди.

Финансирането ще способства за адресиране на потребностите на МСП и ПСК от икономическо възобновяване, в това число в сегментите със усложнен достъп до кредитиране, измежду които започващи, новаторски и с по-ниска степен на обезпеченост предприятия.

Най-малко 20% от ресурса ще бъде ориентиран за планове за дейности в региона на климатичното равновесие, резистентност на околната среда, енергийна успеваемост и възобновима сила.

Заемът от БРСЕ ще финансира отпущането от ББР на общоприети и „ зелени “ заеми за ММСП, като и в двете категории ще се дава капиталово и/или оборотно финансиране.

В рамките на общото финансиране за ММСП ще могат да се включват и планове за поощряване на нововъведенията, софтуерното обновяване и цифровизацията.

Заемът ще финансира ефикасни капиталови планове на български ММСП, като по този метод ще се укрепи тяхната активност и способността им да основават и резервират работни места, което съставлява забележителен фактор за общественото подсилване в страната.

След утвърждението от Министерския съвет, двете гаранционни съглашения подлежат на ратификация от Народното събрание.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР