Министерският съвет прие Решение за одобряване на искане за установяване

...
Министерският съвет прие Решение за одобряване на искане за установяване
Коментари Харесай

МС одобри искане за установяване на противоконституционност на разпоредбата на §22 от Преходните и заключителните разпоредби на ЗИД на Закона за държавния бюджет

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на искане за определяне на противоконституционност на наредбата на §22 от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, обнародван в Дъждовни води, бр. 52 от 05.07.2022г.

Параграф 22 не е част от законопроекта на Министерския съвет, признат с РМС №374 от 08 юни 2022 година за одобрение на плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, импортиран в Народното събрание според чл.87, ал.2 от Конституцията на Република България, а е препоръчан от депутат сред първо и второ четене. С нормата на § 22 от преходните и заключителни разпореждания на закона се лимитира конституционното пълномощие на Министерския съвет да приема устройствени правилници на органите на изпълнителна власт, предоставена му с чл.105, ал.2 от Конституцията и със Закона за администрацията.

В настояването, утвърдено от Министерския съвет, се застъпва тезата, че наредбата на § 22 от преходните и заключителни разпореждания на закона опонира на правилото на правовата страна, на правилото на разделяне на управляващите и на откритото с чл.105, ал.2 Конституция на Република България пълномощие на Министерски съвет да реализира управлението на държавната администрация.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР