Министерският съвет прие решение за изменение на РМС № 159

...
Министерският съвет прие решение за изменение на РМС № 159
Коментари Харесай

Държавата забрани износа на всякакви защитни средства, дори калцуни


Министерският съвет одобри решение за изменение на РМС № 159 от 2020 година за предприемане на ограничения във връзка със болестта COVID-19, изменено и допълнено с РМС № 189 и 204 от 2020 година.

С решението се уголемява обсегът на възбраната за експорт без позволение на дезинфектанти и техни производни и на защитните средства, изброени в приложение I на Регламент за осъществяване (ЕС) 2020/402. Включват се медицинските произведения, които по своето предопределение обезпечават съответна персонална отбрана. Такива са еднократни гащеризони, медицински и хирургични маски за еднократна приложимост, защитни очила, латексови/нитрилови ръкавици и калцуни.

Без включване на посочените медицински произведения в Решение № 159 на Министерския съвет съществува опция за регламентиран експорт на същите в трети страни. Това би могло да докара до действителна заплаха работещите „ на първа линия ” да останат без съответна отбрана.

С решението се уточни въведеното ограничаване за експорт на дезинфектанти и техни производни, като то обгръща дезинфектанти (биоциди) с потвърдено деяние, т.е. такива, които са пуснати на пазара според нормативните условия. Продуктите за стерилизация, биоциди, според националното и европейско законодателство, са на позволителен режим. Издаването на позволения за даването на пазара на биоциди и контролът върху тях се прави от Министерството на здравеопазването.

На днешното държавно съвещание беше признато и Постановление за допълнение на Постановление на Министерски съвет № 75 от 2007 година за използване на членове 43 - 52, 53, 55, 57, 59. 61, 67, 68 и 74 от Регламент (ЕО) № 1186/2009 на Съвета от 16 ноември 2009 година за определяне на система на Общността за митнически освобождавания. Постановлението е обвързвано с признатото на 3 април 2020 година от Европейската комисия Решение № (ЕС) 2020/491 за освобождение от вносни мита и от Данък добавена стойност при импорт на артикули, нужни за битката с последствията от пандемията от COVID-19. С постановлението се основават национални правила като се дефинират стоките, подлежащи на освобождение от вносни мита и от налог върху добавената стойност, както и лицата, които могат да употребяват разпоредбите за освобождение. Това са лекарствени артикули, медицински произведения, персонални защитни средства, които са изключително нужни в битката с COVID-19. Държавните органи, които към сегашния миг обезпечават логистично тези артикули, ще бъдат освободени от вносни мита и от Данък добавена стойност. Не се позволява потреблението на освободените артикули за цели, разнообразни от битката с последствията от пандемията от COVID-19 през 2020 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР