Министерският съвет прие решение за частично спиране на действието на

...
Министерският съвет прие решение за частично спиране на действието на
Коментари Харесай

България въвежда визов режим за руснаците със служебни паспорти

Министерският съвет одобри решение за отчасти прекъсване на действието на наредба от Спогодбата сред държавното управление на Република България и държавното управление на Руската федерация за взаимни пътувания на жители (Обн. - Дъждовни води, бр. 54 от 2002 година, в действие от 07.05.2002 г.; изм. - Дъждовни води, бр. 83 от 2010 година, в действие от 17.09.2010 г.), оповестиха от държавната пресслужба. Това съобщи БГНЕС.

Конкретно се стопира действието на член 1, т. 1 от двустранния контракт, който планува, че жителите на двете страни, които имат годни дипломатически и служебни паспорти, имат право да влизат, излизат, минават пренос и краткотрайно да обитават на територията на другата договаряща страна без визи до 90 дни в продължение на всеки един интервал от 180 дни считано от датата на първото влизане.

На 9 септември 2022 година в Официален вестник на EC (OB L 2341, 9.9.2022г., стр. 1-3) бе оповестено Решение (ЕС) 2022/1500 по отношение на цялостното прекъсване на използването на Споразумението сред Европейската общественост и Руската федерация по отношение на улеснение на издаването на визи на жителите на Европейския съюз и на Руската федерация, което влиза в действие на 12 септември 2022г., и се ползва непосредствено от Република България.

Европейската комисия неведнъж е призовавала за прекратяване и на двустранните визови спогодби на страните членки с Руската федерация, в частност на въведените с тях безвизови режими за притежатели на дипломатически и служебни паспорти.

С актуалното решение се реализира хармонизиране с общоевропейския метод за преоценка на съществуващите двустранни съглашения на страните членки с Руската федерация, като от 20 октомври се вкарва визов режим за съветските жители, притежаващи служебни паспорти. По отношение притежателите на дипломатически паспорти визов режим беше въведен още на 25 февруари 2022 година с приемане на Решение (ЕС) 2022/333 на Съвета.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР