Министерският съвет прие проект на Решение за предложение до Президента

...
Министерският съвет прие проект на Решение за предложение до Президента
Коментари Харесай

Правителството предложи „бащата на беналгина“ за орден „Стара планина“

Министерският съвет одобри план на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за награждаване на проф. Рахамин Шекерджийски с медал „ Стара планина “ без лента – първа степен, без мечове, за извънредно огромните му заслуги за развиването на науката и практиката в региона на фармацията в Република България. Това оповестяват от държавната пресслужба.

Предложението за награждаване има за цел да окаже висока чест, почитание и благодарност към един от водещите български фармацевти в страната, експерт с богат опит, който е посветил живота си на развиването на българската фармация, както и на образованието на няколко генерации български фармацевти.

Проф. Рахамин Даниел Шекерджийски, прочут като „ бащата на беналгина “, е български фармацевт технолог, професор в Медицинския университет в София, лекар на фармацевтичните науки, роден на 22 февруари 1934 година в гр. Дупница.

Завършва фармация във Висшия медицински институт в София през 1956 година и химия в Софийския университет през 1968 година Целият му професионален път като учител и академик минава във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София (1969-2004). Основава и управлява катедра по „ Промишлена фармация “ (1986-2002).

Проф. Шекерджийски специализира в редица фармацевтични факултети и проучвателен лаборатории (Гедеон Рихтер, Рьом фарма) в Будапеща, Братислава, Германия, Швеция и други Има голям брой научни изявления в България и в чужбина.

Професор Шекерджийски подарява родната си къща в Дупница на общината с желанието да бъде оповестена за Музей на фармацията в Дупница и да се употребява за научни цели от възпитаници, учени и експерти в региона на фармацията.

Проектът на решение е в сходство с политиката на държавното управление за насърчаване на изявените български жители, които имат важен принос към обществото.

Резултатите от приемането на плана на решение и връчването на медал са свързани с оказване на висока чест, почитание и благодарност, както към проф. Шекерджийски, по този начин и към цялата фармацевтична общественост в Република България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР