Министерският съвет прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на

...
Министерският съвет прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на
Коментари Харесай

Правителството прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. 2023-2026 г.

Министерският съвет одобри Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година 2023-2026 година Документът планува продължение на имунизациите против грип, което ще докара до по-добро самостоятелно здраве и понижаване на тежкото протичане, затрудненията и хоспитализациите в резултат на грипна зараза.

Основни цели на Националната стратегия са понижаване на заболяемостта, затрудненията и смъртността от сезонен грип и инвазивни пневмококови инфекции при възрастни на и над 65 година посредством повишение на имунизационния обсег в тази възрастова група и повишение на информираността на популацията и на медицинските експерти за риска от грип и пневмококови инфекции, ваксинопрофилактиката и методите за предотвратяване.

Програмата планува обезпечаване на ваксини против сезонен грип и против пневмококови инфекции посредством контракти за доставки сред Националната здравноосигурителна каса и съответния собственик на позволение за приложимост и/или акредитиран представител и посочения от него търговец на едро с лекарствени артикули. С реализацията на Националната стратегия се чака повишение на имунизационния обсег против сезонен грип на целевата група от 25% през 2023 година до 35% през 2026 година и повишение на имунизационния обсег против пневмококови инфекции от 5% през 2024 година до 15% през 2026 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР